Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. júna 2024 o 15:12
Čas čítania 0:43

PREHĽAD: Peľ v ovzduší narastá, dôvodom je počasie. Sezóna tráv a pŕhľavy bude pokračovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na území Slovenska pokračuje peľová sezóna tráv a pŕhľavy.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy pokračuje na celom území Slovenska. V dôsledku oteplenia a nižšej zrážkovej činnosti navyše dôjde k nárastu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

V uplynulom týždni na území Slovenska v ovzduší dominoval peľ tráv z čeľade lipnicovitých spolu s peľom slabšie alergizujúcej pŕhľavy. „Ochladenie a vlna lokálnych zrážok a búrkovej činnosti spôsobovali veľmi výrazné regionálne rozdiely v denných koncentráciách peľu v ovzduší,“ skonštatovala Lafférsová s tým, že v ovzduší sa vyskytoval aj peľ skorocelu, štiavu, gaštana, bazy, lipy, mrlíkovitých, mrkvovitých a astrovitých rastlín.

Alergici sa musia pripraviť na viac peľu v ovzduší

Peľová sezóna tráv a pŕhľavy bude pokračovať aj v nasledujúcom období. V dôsledku oteplenia a nižšej zrážkovej činnosti navyše dôjde k celkovému nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší.

„Nižšie hladiny peľu tráv v mestách je možné dosiahnuť aj správnym manažmentom kosenia či výsevom nízkoúdržbových kvitnúcich lúčnych plôch a minimalizáciou neudržiavaných plôch,“ uviedla Lafférsová. Ďalej dodala, že v najbližších dňoch sa očakáva aj nárast denných koncentrácií spór húb.

Domov
Zdieľať
Diskusia