Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
25. júna 2024 o 11:57
Čas čítania 0:41

Lekárne hlásia hromadný výpadok viacerých liekov. Niektoré z nich nemajú náhradu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Na Slovensku je nedostupných viacero dôležitých liečiv.

  • Lekárne hlásia hromadné výpadky viacerých liečiv. Niektoré z nich nemajú ani dostupnú náhradu, upozorňujú tvnoviny.sk
  • Medzi ťažko nahraditeľné lieky patrí napríklad inzulín, warfarín, heparín, ale aj rôzne antibiotiká či cytostatiká. 
  • Na trhu chýbajú aj lieky, ktoré lekári využívajú pri liečbe detských pacientov s ADHD. Tie nemajú žiadnu inú alternatívu.

Prečo je to dôležité: Nedostatok liekov, ktoré sú kritické pre liečbu chronických ochorení, ako je inzulín pre diabetikov alebo warfarín a heparín pre pacientov s krvnými zrazeninami, môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám a ohrozeniu života pacientov.

Citát: „Či už v skupine pre dospelú populáciu vo forme tabliet, alebo pre detských pacientov vo forme sirupov a suspenzií evidujeme aj nedostatok niektorých antidiabetík, čiže pre pacientov s cukrovkou,“ informuje Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Širší kontext: Európska únia spracovala zoznam kritických liekov, ktoré by po novom nemali chýbať v žiadnom štáte. Štátny ústav pre kontrolu liečiv informuje, že v prípade výpadku by nám mali pomôcť okolité štáty. Za výpadky liekov môže podľa ústavu pandémia covidu. 

Prečítaj si aj tieto články:

12. júna 2024 o 9:19 Čas čítania 0:45 Hlásia veľký výpadok: v slovenských lekárňach chýbajú antibiotiká či lieky na srdce Hlásia veľký výpadok: v slovenských lekárňach chýbajú antibiotiká či lieky na srdce
16. apríla 2024 o 15:37 Čas čítania 0:19 Lekárne hlásia výpadok ďalšieho dôležitého lieku. Na Slovensku by ho mohli opäť predávať na konci roka Lekárne hlásia výpadok ďalšieho dôležitého lieku. Na Slovensku by ho mohli opäť predávať na konci roka
24. mája 2024 o 10:10 Čas čítania 0:11 ŠÚKL naďalej eviduje veľký výpadok liekov na celom Slovensku. Problémom sú antibiotiká aj lieky na neurologické ochorenia ŠÚKL naďalej eviduje veľký výpadok liekov na celom Slovensku. Problémom sú antibiotiká aj lieky na neurologické ochorenia
Tabletky, lieky
Zdroj: Unsplash/Laurynas Mereckas
Domov
Zdieľať
Diskusia