Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
28. júna 2024 o 21:19
Čas čítania 0:41

O 60 rokov bude leto v Bratislave v priemere o takmer 7 °C teplejšie. Na výrazné oteplenie sa musí pripraviť celé Slovensko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Globálne otepľovanie výrazne zasiahne Európu.

  • Profesor Matthew Fitzpatrick z University of Maryland Center for Environmental Science vyvinul spolu s kolegami interaktívnu mapu, vďaka ktorej si môžeš pozrieť, o koľko stupňov sa v jednotlivých mestách oteplí v priebehu niekoľkých desiatok rokov.
  • Vedci tak chcú upozorniť na to, že v priebehu 60 rokov sa teplota na celom svete rapídne zvýši.
  • V Bratislave môžeme podľa danej mapy očakávať, že priemerná teplota v lete bude o 6,7 stupňa vyššia a zároveň bude o viac ako 20 % suchšie.

Prečo je to dôležité: Upozorňovanie na globálne otepľovanie je dôležité z viacerých dôvodov, ktoré zahŕňajú environmentálne, ekonomické, sociálne a zdravotné aspekty.

Citát: „O 50 rokov mestá na severnej pologuli budú podobné mestám na juhu,“ povedal profesor Fitzpatrick podľa portálu Newsweek.

Širší kontext: Podobne ako v Bratislave, teplota sa zvýši aj v iných mestách na Slovensku. V Komárne bude podľa vedcov v lete až o 7 stupňov Celzia viac. Obľúbené európske dovolenkové destinácie, ako napríklad Grécko, ktoré už teraz sužujú veľké horúčavy, sa oteplia ešte viac. Oteplenie výrazne zasiahne aj severské krajiny, ako Švédsko, Nórsko či Fínsko. 

Domov
Zdieľať
Diskusia