Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
3. júla 2024 o 16:40
Čas čítania 0:33

Pozor na jedovatú rastlinu, ktorá rastie v slovenských lesoch. Môže spôsobiť poruchy srdca aj vracanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V lesoch sa aktuálne rýchlo šíri jedovatá rastlina náprstník červený.

  • Ľudia v lese či rúbaniskách si musia dávať veľký pozor na rastlinu náprstník červený, ktorá je jedovaná a môže spôsobiť vážne zdravotné riziká, informuje poľský portál Polsat News.
  • Už 2 až 3 gramy jedu môžu spôsobiť smrť. Vážne zdravotné komplikácie sa však môžu objaviť pri kontakte so 100-krát menším množstvom jedu.
  • Medzi zdravotné riziká patrí vracanie, pomalá srdcová frekvencia a fibrilácia, ktoré sa môžu zjaviť až po pár dňoch.

Prečo je to dôležité: Informácie o výskyte jedovatých rastlín sú kľúčové pri zvyšovaní ochrany zdravia ľudí, bezpečnosti domácich zvierat a ochrany životného prostredia.

Citát: ​„Náprstník červený kvitne od júna do augusta a potom sa stáva veľmi atraktívnym najmä pre deti,“ hovorí krajská hygienická a epidemiologická stanica v Gorzówe Wielkopolskom.

Širší kontext: Náprstníky rastú aj popri turistických chodníkoch. Majú rady slnko a teplo. Portál upozorňuje, že aktuálne počasie rastlinám vyhovuje a rýchlo sa šíria. 

kvet
Zdroj: Wikimedia Commons/Kuebi
Domov
Zdieľať
Diskusia