Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
refresher team
9. júla 2024 o 20:00
Čas čítania 0:45

V Španielsku a Taliansku zúri nebezpečná horúčka. Úrady varujú, na čo si dávať pozor

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
V Španielsku a Taliansku zúri nebezpečná horúčka. Úrady varujú, na čo si dávať pozor

V dovolenkových destináciách sa rozšírila západonílska horúčka.

V Taliansku a Španielsku sa rozmohol vírus spôsobujúci západonílsku horúčku. Jeho prenášačom sú komáre. Objavil sa v španielskej Seville a talianskej Modene, informoval britský denník Daily Mirror.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vydalo varovanie pre turistov, ktorí sa chystajú do týchto destinácií.

Väčšina infekcií vírusom západonílskej horúčky prebieha bez príznakov. Podľa Národného inštitútu zdravia (NIA) má závažný a smrteľný priebeh jeden človek zo 150. Vírus prenášaný komármi môže u jedného z piatich infikovaných ľudí vyvolať závažné príznaky, ktoré vedú k horúčke, bolestiam tela, vyrážkam a vracaniu. V extrémnych prípadoch môžu ľudia trpieť záchvatmi, svalovou slabosťou a dokonca ochrnutím.

Najrizikovejšími skupinami sú starší ľudia a ľudia s diagnostikovanou cukrovkou a rakovinou alebo s vysokým krvným tlakom. Riziko nákazy západonílskym vírusom možno znížiť používaním kvalitných repelentov a nosením oblečenia s dlhými rukávmi a dlhými nohavicami.

ECDC nedávno zaznamenalo 713 lokálne získaných prípadov západonílskeho vírusu v deviatich rôznych európskych krajinách. Podľa médií ide o šokujúce číslo, ktoré malo za následok tragickú stratu 67 životov. Vírus sa nenápadne rozšíril do 22 čerstvých regiónov, ktoré ním ešte neboli postihnuté. V minulom roku boli hlavné ohniská nákazy v Taliansku, Grécku, Rumunsku, Maďarsku a Španielsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia