Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
14. júla 2024 o 17:02
Čas čítania 1:04

PRIESKUM: Mnohí Slováci berú home office ako samozrejmosť. Môže to však mať aj mnoho negatívnych vplyvov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci by chceli mať pri organizovaní práce viac flexibility.

  • Viac ako polovica zamestnancov, ktorí na Slovensku v súčasnosti využívajú prácu z domu, to vníma ako samozrejmosť a 13 % si bez home office nevie svoju prácu ani predstaviť.
  • Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton, do ktorého sa zapojilo 798 respondentov z celej Slovenskej republiky.
  • Na druhej strane, po pandemickom rozšírení práce z domu firmy podľa Graftonu zistili, že home office môže mať na zamestnancov vo viacerých profesiách aj negatívny vplyv, či už ide o tímovú spoluprácu, alebo ich psychickú pohodu. Niektorí zamestnávatelia to vnímajú aj z pohľadu výkonnosti a väčšej kontroly svojich zamestnancov.

Prečo je to dôležité: Mnoho zamestnancov je podľa agentúry v súčasnosti z množstva práce čoraz viac vyčerpaných. Je pre nich preto dôležité nastaviť si rovnováhu medzi prácou a voľným časom.

Citát: „V mnohých odvetviach bude teda aj v budúcnosti zrejme najlepšou cestou hybridný model, keď zamestnanci striedajú prácu z domu a z kancelárie. Podľa našej analýzy pracovného trhu dnes už praktizuje prácu výhradne z domu menej ako desatina zamestnancov – presnejšie 7 %. Najviac je ich pritom v oblasti IT, až 27 %. Naopak, výhradne v kanceláriách môžeme najčastejšie nájsť zamestnancov z oblasti obchodu a marketingu, a to až 60 %,“ priblížila marketingová riaditeľka Grafton Slovakia Jitka Kouba.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Približne dve tretiny pracovníkov z oblasti ľudských zdrojov, administratívy, práva, financií, obchodu či marketingu a tri štvrtiny pracovníkov v oblasti IT na to podľa prieskumu využívajú aj niektorý z variantov pracovnej flexibility, vďaka ktorej získajú čas pre seba, svoju rodinu či na starostlivosť o domácnosť.

Flexibilný pracovný čas a home office patria podľa Graftonu medzi najžiadanejšie benefity, zamestnávatelia ich poskytujú v omnoho menšej miere, než by si ich zamestnanci želali.

Domov
Zdieľať
Diskusia