Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
18. júla 2024 o 17:14
Čas čítania 0:38

Z trhu sťahujú kozmetiku známych značiek. Výrobky by zákazníci mali okamžite prestať používať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrady verejného zdravotníctva sa už situáciou zaoberajú.

  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, Rumunsku, Maďarsku a vo Fínsku.
  • Na zozname nebezpečných kozmetických výrobkov sa napríklad nachádza sprchový gél Dove Go fresh. Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza nebezpečná látka butylfenyl metylpropional.
  • Z rovnakého dôvodu je na zozname aj kondicionér Garnier Fructis Capelli lunghi, Dove dezodorant Go fresh a mnoho druhov voňaviek.

Prečo je to dôležité: Používanie týchto výrobkov môže predstavovať zdravotné riziko a vďaka upozorneniu môžu ľudia včas zareagovať a vyhnúť sa potenciálne škodlivým produktom.

Širší kontext: Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v rámci Únie nie je možné potvrdiť ani vylúčiť, že výrobky uvedené v upozorneniach sa môžu nachádzať aj na trhu v Slovenskej republike. V prípade, že človek vlastní presne identický druh nebezpečného výrobku, má právo vrátiť ho späť výrobcovi, dovozcovi, dodávateľovi alebo predávajúcemu. Kompletný zoznam výrobkov nájdeš tu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR



Domov
Zdieľať
Diskusia