Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
19. júla 2024 o 7:39
Čas čítania 0:34

Dnes si časť Slovákov vydýchne od neznesiteľného dusna a tepla. Vo viacerých lokalitách však stále platia výstrahy (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Menšia miera dusna nastáva vplyvom prúdenia suchšieho vzduchu.

  • Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami platí pre južné Slovensko aj v piatok 19. júla. Teplota môže dosiahnuť 33 stupňov Celzia.
  • Výstrahy aktuálne platia pre celý Bratislavský kraj, takmer celý Nitriansky kraj, okresy Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Trnava, Krupina a Veľký Krtíš. Platí od 13.00 do 17.00 h.
  • Na zvyšnom území Slovenska si ľudia od dusna a horúčav vydýchnu. Meteorológovia tvrdia, že napriek vysokej teplote budú podmienky podstatne znesiteľnejšie ako uplynulé dni.

Podľa SHMÚ k nám od severu začal prúdiť suchší vzduch už v stredu 17. júla, no výraznejšie sa to prejavilo vo štvrtok a vysušovanie vzduchu bude pokračovať aj v piatok. V stredu tak bolo na väčšine územia dusno.

Najmä na Zemplíne bolo podľa SHMÚ silné až vyčerpávajúce dusno. Vplyvom nižšej vlhkosti sa môže vzduch viac vychladiť za predpokladu slabého vetra a malej oblačnosti, čo je ďalší faktor, ktorý nám pomáha pri znášaní vĺn horúčav.

mapa
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia