Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
25. júla 2024 o 16:50
Čas čítania 0:49

Najčastejšie choroby z povolania na Slovensku: zverejnili dáta podľa odvetví (+ graf)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Choroby z povolania postihujú častejšie ženy.

  • V roku 2023 eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) 429 novopriznaných chorôb z povolania, čo je o 96 menej ako v roku 2022, informuje na webe.
  • Najčastejším dôvodom sú ochorenia kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín z nadmerného zaťaženia a infekčné choroby.
  • Choroba z povolania bola častejšie priznaná ženám ako mužom.

Prečo je to dôležité: Informovanie a upozorňovanie o počte a druhoch chorôb z povolania môžu pomôcť identifikovať riziká spojené s určitými povolaniami, čo umožňuje zavedenie preventívnych opatrení na zníženie výskytu týchto chorôb. Môže to tiež motivovať zamestnávateľov k zlepšeniu pracovných podmienok a zavedeniu bezpečnostných opatrení na pracovisku.

Citát:„Najčastejšie vznikla choroba z povolania z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín – ochorenie kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín (v počte 177 prípadov). Nasledovali infekčné a parazitárne choroby okrem tropických a chorôb prenosných zo zvierat na ľudí (122 prípadov), choroba z vibrácií – ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené vibráciou (65 prípadov),“ informuje NCZI.

31. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:48 Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja

Širší kontext: Choroba z povolania vznikla u zamestnankýň na pozíciách odborná pracovníčka v zdravotníctve, operátorka stacionárnych strojov a zariadení a špecialistka v zdravotníctve.

U mužov sú to najmä pozície ako pomocní pracovníci v ťažbe, stavebníctve, vo výrobe a v doprave, kvalifikovaní pracovníci v hutníctve a strojárstve a operátori stacionárnych strojov a zariadení.

NCZI
Zdroj: NCZI
Späť
Zdieľať
Diskusia