Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
27. júla 2024 o 18:28
Čas čítania 0:58

Benátky už zarobili na turistickom poplatku 2,5 milióna. Od budúceho roka si dovolenkári priplatia dvojnásobok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Turistická daň sa Benátkam oplatila.

  • Predstavitelia Benátok označili zavedenie dočasného vstupného poplatku pre jednodňových návštevníkov mesta za úspech. Okrem obmedzenia množstva ľudí v úzkych uličkách a kanáloch totiž priniesol aj rekordný príjem do mestskej pokladnice.
  • Rezervačný vstupný poplatok päť eur začali vyberať 25. apríla a za 29 dní skúšobnej prevádzky priniesol podľa starostu Benátok Luigiho Brugnara vyše 2,425 milióna eur.
  • V budúcom roku to môže byť ešte viac, keďže počas najvyťaženejších dní sa poplatok má zvýšiť na 10 eur.

Prečo je to zaujímavé: Keď mesto začalo vyberať poplatok, očakávalo výnos okolo 700-tisíc eur. Namiesto toho vyzbieralo takmer 2,5 milióna.

Citát: „Prvé hodnotenie údajov ukazuje, že výletníci a turisti uprednostňujú sobotu pred nedeľou a že počas žiadneho z 29 dní experimentu sa nedosiahla taká vysoká návštevnosť, ako sme zaznamenali 30. apríla 2023,“ uviedlo mesto vo vyhlásení, pričom počet prichádzajúcich ľudí sa s odstupom času znižoval.

Širší kontext: Celkovo si vstup do mesta rezervovalo 3,618 milióna osôb, z nich 1,398 milióna bolo oslobodených od platby. Výnimka platila pre ubytovaných v hoteloch, pre pracovníkov v centre mesta, študentov a príbuzných obyvateľov, ako aj návštevníkov počas náboženských aktivít vrátane návštevy pápeža a účasti na kultúrnych podujatiach, uviedlo mesto.

Pri experimente s platením za vstup do mesta od 8.30 do 16.00 h návštevníci mohli prostredníctvom internetu získať QR kód, ktorý si stiahli do mobilov. Vyberanie vstupného od jednodenných návštevníkov sa skončilo 14. júla, ale podľa vedenia Benátok nie je vylúčené jeho opätovné zavedenie počas najrušnejších dní.

Prečítaj si aj tieto články: 

25. júla 2024 o 11:00 Čas čítania 1:19 FOTO: Nádherný dom na juhu Talianska, ktorý ťa nadchne minimalistickým vzhľadom, polohou aj atmosférou FOTO: Nádherný dom na juhu Talianska, ktorý ťa nadchne minimalistickým vzhľadom, polohou aj atmosférou
25. júla 2024 o 9:38 Čas čítania 0:52 Obľúbená destinácia prominentných dovolenkárov sa ešte viac vzdiali bežným ľuďom. Okolo ostrova umiestnia bóje Obľúbená destinácia prominentných dovolenkárov sa ešte viac vzdiali bežným ľuďom. Okolo ostrova umiestnia bóje
18. júla 2024 o 11:40 Čas čítania 0:53 Máš strach z lietania? Z Viedne sa po novom dostaneš nočným vlakom do talianskeho Ríma Máš strach z lietania? Z Viedne sa po novom dostaneš nočným vlakom do talianskeho Ríma
Domov
Zdieľať
Diskusia