Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. augusta 2024 o 17:22
Čas čítania 0:40

V Tatrách opäť sprístupnili jednu z obľúbených atrakcií. Nájdeš tu svetový unikát

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Milovníci astrológie a hviezd si prídu na svoje.

Vysokohorské observatóriá na Skalnatom Plese a Lomnickom štíte v sobotu opäť otvárajú svoje brány verejnosti. Návštevníci si môžu pozrieť najväčší slovenský ďalekohľad či prístroje na pozorovanie slnečnej koróny. Pre TASR to uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AsÚ SAV) v Tatranskej Lomnici.


Observatórium na Skalnatom plese bude pre verejnosť otvorené od 9.00 do 16.00 h so vstupmi každú pol hodinu. „Návštevníci si môžu pozrieť najväčší slovenský ďalekohľad s priemerom 1,3 metra. Porozprávame im aj o práci astronómov a zoznámia sa s hvezdárňou," priblížil.

Návštevníci majú o astrológiu záujem

Pracovisko na Lomnickom štíte bude k dispozícii priebežne počas doby prevádzky lanovky. „Tu im ukážeme prístroje na pozorovanie slnečnej koróny. Prístroj, ktorý umožňuje merať magnetické polia v koróne je, povedal by som unikát, lebo také sú na svete len dva. Ďalší prístroj slúži na meranie chromosféry," dodal.


DOD organizujú pravidelne. V tomto roku ho pripravili aj v júli. „Evidujeme záujem verejnosti. Chceme ju tiež zoznámiť s prácou vedeckých pracovníkov a astronómov, ako aj predstaviť jedinečné prístroje," doplnil Svoreň.

Domov
Zdieľať
Diskusia