Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. augusta 2024 o 13:47
Čas čítania 0:40

Slováci majú poslednú možnosť na odovzdanie vyhlásenia o odopretí rodičovského dôchodku. Zostávajú už len týždne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyhlásenie na odopretie rodičovského dôchodku treba podať do konca augusta.

  • Pracujúce deti poberateľov dôchodku, ktoré chcú odoprieť rodičom rodičovský dôchodok alebo ho presmerovať, musia podať vyhlásenie do konca augusta.
  • Ak dieťa súhlasí, aby jeho rodič tento príspevok dostával, nemusí urobiť nič, Sociálna poisťovňa mu ho po splnení podmienok vyplatí automaticky.

Citát: „Lehota 31. august 2024 je dôležitým termínom na odopretie alebo presmerovanie rodičovského dôchodku zo strany detí pre tých rodičov, ktorí dosiahnu dôchodkový vek počas roka 2025. Toto vyhlásenie môžu dotknuté deti podať aj preventívne, ak napríklad nevedia, kedy ich biologický rodič dosiahne dôchodkový vek,“ uviedol hovorca SP Martin Kontúr.


Širší kontext: Hovorca spresnil, že ak deti súhlasia, aby ich rodičia dostávali rodičovský dôchodok, tak nie je potrebné urobiť nič. Nárok naň im vznikne bez podania žiadosti a poisťovňa ho poberateľovi dôchodku prizná automaticky.

V prípade, že dieťa zmení svoj názor a odopretý príspevok chce rodičovi priznať, tak zmenu vyhlásenia môže urobiť rovnako do konca augusta cez formulár Zrušenie, respektíve zmena vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok.

Prečítaj si aj tieto články: 

31. júla 2024 o 8:35 Čas čítania 0:38 Kam sa odsťahovať na dôchodok? Rebríček odhalil najlepšie krajiny na život pre seniorov Kam sa odsťahovať na dôchodok? Rebríček odhalil najlepšie krajiny na život pre seniorov
8. júla 2024 o 15:57 Čas čítania 0:44 Prezident Pellegrini podpísal zníženie dôchodkov pre jednu skupinu penzistov. Seniori prídu o desiatky eur Prezident Pellegrini podpísal zníženie dôchodkov pre jednu skupinu penzistov. Seniori prídu o desiatky eur
4. júla 2024 o 15:53 Čas čítania 0:31 TABUĽKA: Množstvo Slovákov sa do dôchodku dostane až po sedemdesiatke. Pozri si, ako sa to týka teba TABUĽKA: Množstvo Slovákov sa do dôchodku dostane až po sedemdesiatke. Pozri si, ako sa to týka teba
Domov
Zdieľať
Diskusia