Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
17. augusta 2024 o 17:12
Čas čítania 0:36

SHMÚ aktualizoval výstrahy, upozorňuje aj na nebezpečenstvo povodní. Čoskoro udrú extrémne búrky (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre mnohé okresy západného i východného Slovenska navyše platia aj výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie sa môžu vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia.

  • S búrkami treba v sobotu počítať na celom území Slovenka. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a už aj druhého stupňa.
  • SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. 
  • Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Banská Štiavnica, Krupina, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Michalovce, Trebišov, Bytča, Martin a Žilina. Pre zvyšné okresy platia výstrahy prvého stupňa.

Širší kontext: Podľa meteorológov je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom, nárazmi vetra a krúpami.


Hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami platia pre okresy Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina - Rajčanka, Banská Štiavnica, Brezno, Krupina, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Košice-okolie - Hornád, Košice-okolie - Bodva, Sabinov, Prešov, Bardejov, Michalovce a Trebišov.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach SHMÚ predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. 

mapy
Zdroj: SHMÚ
mapy
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia