Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
21. augusta 2024 o 14:35
Čas čítania 1:01

V Bratislave plánujú postaviť 12-kilometrový diaľničný úsek s tunelom. Spájať bude dva konce hlavného mesta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S výstavbou by mali začať koncom roka 2029.

  • Výstavba úseku diaľnice D4 medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, ktorej súčasťou je tunel Karpaty, bude patriť podľa vlády medzi strategické investície.
  • S výstavbou takmer 12,5 kilometra (km) dlhého úseku, ktorého väčšinu bude tvoriť tunel Karpaty, by sa malo začať koncom roka 2029.
  • Nový úsek diaľnice má výrazne napomôcť vyriešiť problém tranzitnej dopravy, ako aj problém nedostatočnej kapacity cestnej siete hlavného mesta Bratislava. Výrazne má pomôcť aj dopravnej obsluhe dotknutého územia a odľahčí priľahlé obce od tranzitnej dopravy, ktorej má primárne slúžiť diaľničná sieť.

Citát: „Realizácia projektu ‚Diaľnica D4 v úseku Bratislava-Rača - Bratislava-Záhorská Bystrica‘ predstavuje významný krok v rámci rozvoja dopravnej infraštruktúry Slovenskej republiky. Projekt prispieva k zvýšeniu plynulosti a bezpečnosti cestnej dopravy, znižuje záťaž na existujúce komunikácie a zlepšuje životné prostredie pre obyvateľov dotknutých oblastí,“ uviedlo ministerstvo dopravy vo vládnom materiáli.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Širší kontext: Nový úsek diaľnice medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou má prepojiť už existujúce úseky D4. Súčasťou projektu je výstavba takmer 12 km dlhého tunela Karpaty, ktorý má prechádzať cez pohorie Malých Karpát.

O vydanie osvedčenia o strategickej investícii požiadala Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá je investorom projektu. Projekt je zaradený do súhrnnej transeurópskej dopravnej siete na území SR.


Určiť projekt ako strategickú investíciu umožnil zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), ktorý podpísal prezident Peter Pellegrini 26. júna. Tento zákon poslanci Národnej rady (NR) SR schválili opätovne po tom, ako ho vetovala predchádzajúca hlava štátu Zuzana Čaputová. Cieľom právnej normy je urýchliť výstavbu projektov vo verejnom záujme.

Prečítaj si aj tieto články:

17. augusta 2024 o 7:49 Čas čítania 0:18 Vodičov na cestách zaskočila neznáma dopravná značka. Pri jej dodržiavaní môžeš predísť dlhým zápcham Vodičov na cestách zaskočila neznáma dopravná značka. Pri jej dodržiavaní môžeš predísť dlhým zápcham
12. augusta 2024 o 11:47 Čas čítania 0:21 Na frekventovanom úseku D1 v Bratislave je obmedzená doprava. Voľný je iba jeden jazdný pruh Na frekventovanom úseku D1 v Bratislave je obmedzená doprava. Voľný je iba jeden jazdný pruh
9. augusta 2024 o 15:20 Čas čítania 0:40 Veľká 30-hodinová odstávka Strečna: Vodiči musia počas víkendu obchádzať frekventovanú cestu Veľká 30-hodinová odstávka Strečna: Vodiči musia počas víkendu obchádzať frekventovanú cestu
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia