Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. augusta 2024 o 16:05
Čas čítania 0:48

VIDEO: Bratislavská polícia zadržala hackera. Nemecké firmy pripravil o milióny eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia zadržala hackera, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť v Nemecku.

Bratislavská polícia v spolupráci s políciou zo Stuttgartu zadržala v rámci akcie „hacker“ v Rovinke v okrese Senec 38-ročného Sergeiho P. z Ukrajiny, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť na území Nemecka.

„V rámci domovej prehliadky vykonanej v jednom z bytov na Slnečnicovej ulici v obci Rovinka policajti zaistili viacero stôp dôležitých pre trestné konanie, ako počítač, notebook, pevné disky, USB kľúče, kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami, ako aj množstvo písomných dokumentov a iných stôp. Okrem uvedeného sa v byte obvineného našli aj omamné a psychotropné látky, ktoré sú v súčasnosti predmetom znaleckého skúmania,“ informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Spôsobil miliónové škody a požadoval výkupné

Ozrejmil, že obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej spoločnosti poskytujúcej IT služby. „Prostredníctvom softvéru na vzdialenú údržbu získal prístup do infraštruktúry firemných zákazníkov IT spoločnosti a následne pomocou ransomvéru v marci 2019 zašifroval IT systémy 22 spoločností a spôsobil týmto spoločnostiam ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur,“ ozrejmil hovorca.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Dodal, že obvinený následne požadoval za dešifrovanie výkupné, ktoré zaplatilo celkovo šesť spoločností, v celkovej výške približne 77-tisíc eur. V súčasnosti je obvinený vo vydávacej väzbe. „O jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd,“ doplnil Szeiff.

Domov
Zdieľať
Diskusia