Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
24. augusta 2024 o 7:32
Čas čítania 0:32

Slovenskí penzisti môžu prísť o rodičovský dôchodok. Pripraviť ich oň môžu iba ich deti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyhlásenie na odopretie rodičovského dôchodku treba podať do konca augusta.

  • Väčšina seniorov má nárok na rodičovský dôchodok, o ktorý ich však môžu pripraviť ich deti.
  • Pracujúce deti poberateľov dôchodku, ktoré chcú odoprieť rodičom rodičovský dôchodok alebo ho presmerovať, musia podať vyhlásenie do konca augusta.
  • Ak deti súhlasia, aby ich rodičia dostávali rodičovský dôchodok, nie je potrebné urobiť nič. Nárok naň im vznikne bez podania žiadosti a poisťovňa ho poberateľovi dôchodku prizná automaticky.

Citát: „Podať, respektíve zmeniť či zrušiť vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok je možné priamo v Elektronickom účte poistenca alebo prostredníctvom formulára vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne.

Širší kontext: Rodičovský príspevok dostalo podľa SP v júni tohto roka viac ako 900.000 ľudí. Poisťovňa od začiatku vyplácania tohto príspevku posúdila nároky takmer 1,15 milióna poberateľov dôchodku. Vlani od marca do augusta doručila 976 vyhlásení o nepriznaní rodičovského dôchodku.

Späť
Zdieľať
Diskusia