Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. septembra 2024 o 15:45
Čas čítania 0:39

Slovensko zasiahnu mohutné povodne. Situácia bude obzvlášť nebezpečná v týchto okresoch (+mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Intenzívnym lejakom bude v najbližších dňoch čeliť celá stredná Európa.

  • Od zajtrajšieho popoludnia meteorológovia očakávajú extrémne silný a trvalý dážď, ktorý spôsobí rýchle stúpanie vodných tokov. Niektoré rieky nemusia vydržať nápor prívalových vôd.
  • Na Slovensku sa prvé povodňové stupne očakávajú už v piatok, no počas víkendu sa situácia môže dramaticky zhoršiť. Ak sa naplnia najhoršie predpovede, niektoré oblasti môžu zažiť tisícročné povodne.
  • Vodohospodári v Rakúsku a Česku už preventívne vypúšťajú vodné priehrady, aby vytvorili priestor pre prívalové zrážky. Na riekach v týchto krajinách už dosahujú prvý povodňový stupeň a situácia sa bude rýchlo zhoršovať.
  • Najviac ohrozené sú povodia Dunaja, Odry, Labe a Váhu, informuje iMeteo.

Širší kontext: Rozsiahle prívalové dažde môžu viesť k zaplaveniu obcí, ciest a infraštruktúry, pričom najohrozenejšie budú severné a západné regióny krajiny. Numerické modely potvrdzujú, že extrémnemu riziku povodní čelí celá stredná Európa.

Hlavnou príčinou je tlaková níž ANETT, ktorá spôsobí pretrvávajúce dažde minimálne do nedele. Povodia riek sú už teraz nasýtené a v niektorých oblastiach meteorológovia očakávajú rekordné stavy riek.

Hydrologické výstrahy pre Slovensko.
Hydrologické výstrahy pre Slovensko. Zdroj: SHMÚ

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

11. septembra 2024 o 8:18 Čas čítania 0:39 Na Slovensku hrozia horšie povodne ako v roku 2013. Podľa meteorológov sa treba pripraviť na vážnu situáciu Na Slovensku hrozia horšie povodne ako v roku 2013. Podľa meteorológov sa treba pripraviť na vážnu situáciu
11. septembra 2024 o 6:52 Čas čítania 0:32 Veľká jesenná predpoveď: Meteorológovia očakávajú vysoké teploty až do novembra, prekvapiť môžu aj extrémne dažde Veľká jesenná predpoveď: Meteorológovia očakávajú vysoké teploty až do novembra, prekvapiť môžu aj extrémne dažde
9. septembra 2024 o 7:29 Čas čítania 0:39 Ochladenie o 15 stupňov, silný vietor či dlhotrvajúce dažde. Na Slovensko prichádza studený front (+ mapa) Ochladenie o 15 stupňov, silný vietor či dlhotrvajúce dažde. Na Slovensko prichádza studený front (+ mapa)
Domov
Zdieľať
Diskusia