Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
14. septembra 2024 o 16:24
Čas čítania 0:52

Okrem dažďa a povodní prichádza tiež silný vietor. Budú padať stromy, nárazový vietor udrie rýchlosťou aj 130 km/h (+mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch.

Pozor si počas víkendu treba dávať okrem dažďov aj na silný vietor. Ten bude výraznejší kvôli tlaku vzduchu, ktorý zosilnie pre tlakovú níž presúvajúcu sa v noci z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu a ďalej na juh. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že silný vietor môže spôsobiť väčšie škody.


„Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku, predovšetkým v západnej polovici presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Najvyššie nárazy očakávame na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený padavým vetrom,“ priblížili meteorológovia na sociálnej sieti.


S podobne silným vetrom treba podľa nich rátať aj na krajnom juhozápade. Vysvetlili, že na pomedzí Rakúska, juhozápadu Slovenska a severovýchodu Maďarska je najvýraznejší rozdiel v tlaku vzduchu. „Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, očakávame silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu,“ dodali.


SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch. „Na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie,“ podotkol. Najväčšie riziko je tak podľa neho v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine. „Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje 'len' 70 kilometrov za hodinu,“ uzavrel.

Prečítaj si aj tieto články:

14. septembra 2024 o 9:55 Čas čítania 0:41 AKTUÁLNE: Dunaj by mohol začať zaplavovať Bratislavu. V meste chcú stavať hrádze AKTUÁLNE: Dunaj by mohol začať zaplavovať Bratislavu. V meste chcú stavať hrádze
14. septembra 2024 o 7:45 Čas čítania 1:11 Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa) Meteorológovia varujú pred nebezpečným víkendovým počasím. Platia najvyššie výstrahy (+ mapa)
14. septembra 2024 o 11:25 Čas čítania 0:44 Slovensko čaká ďalší deň plný dažďov. Meteorológovia vydali výstrahy všetkých stupňov, povodne hlásia z viacerých miest (+mapa) Slovensko čaká ďalší deň plný dažďov. Meteorológovia vydali výstrahy všetkých stupňov, povodne hlásia z viacerých miest (+mapa)
SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia