Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
dnes 13. októbra 2024 o 16:20
Čas čítania 1:16

Banskobystrický samosprávny kraj predáva historický kaštieľ Slatinka. Kúpiť ho môžeš za milión eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kaštieľ Slatinka slúžil v minulosti ako sídlo domova sociálnych služieb.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa pokúsi predať historický kaštieľ Slatinka, ktorý sa nachádza v mestskej časti Lučenca Opatová. Objekt, ktorý desaťročia slúžil na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím, je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), kraj ho v minulosti ponúkal na predaj aj prenájom. Predaj kaštieľa formou obchodnej verejnej súťaže schválili krajskí poslanci na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva BBSK.


Kaštieľ Slatinka slúžil ako sídlo domova sociálnych služieb, ktorý poskytoval starostlivosť ľuďom s mentálnym postihnutím od polovice 20. storočia. V ostatných rokoch prešlo zariadenie deinštitucionalizáciou, z periférie sa klienti presťahovali do viacerých domov v Lučenci a Vidinej, ktoré im poskytujú väčšiu mieru socializácie a slobody. Proces odštartoval v roku 2008, prebytočnosť majetku schválili krajskí poslanci v roku 2011.


„Následne bola v roku 2011 a opakovane v roku 2012 vyhlásená obchodná verejná súťaž na predaj predmetného majetku a v roku 2021 na nájom, ktoré však neboli úspešné. Naposledy bola vyhlásená obchodná verejná súťaž na výber nájomcu areálu kaštieľa v termíne od 9. januára 2024 do 7. februára 2024 s upravenými podmienkami o započítaní investícií do predmetných nehnuteľností a/alebo ich opravy a údržby, ktorá bola tiež neúspešná,“ uviedol BBSK v dôvodovej správe predloženej na zasadnutie zastupiteľstva.

Miliardová nehnuteľnosť


Z dôvodu neúspešnosti súťaží BBSK aktualizoval znalecký posudok, podľa ktorého bola stanovená všeobecná hodnota nehnuteľností vo výške 991 744,63 eura a všeobecná hodnota trvalých porastov a okrasných drevín v areáli kaštieľa vo výške 10 237,31 eura. V aktuálnej obchodnej verejnej súťaži tak kraj kaštieľ spolu s priľahlým parkom ponúkne na predaj za sumu minimálne vo výške hodnoty areálu. V prípade, že sa kaštieľ podarí predať, použije BBSK získané finančné prostriedky na projekty spojené s revitalizáciou svojich nevyužívaných budov.


Novogotický kaštieľ v Slatinke postavil v roku 1860 gróf Ladislav Cébrián, od roku 1951 sa v kaštieli začali poskytovať sociálne služby pre deti s mentálnym znevýhodnením. V priľahlom parku s rozlohou približne 4,5 hektára sa nachádzajú viaceré vzácne rastliny.

Prečítaj si aj tieto články:

13. októbra 2024 o 14:20 Čas čítania 0:39 Štát sa zbavuje nehnuteľností. Rodinný dom s pozemkami predáva len za 15-tisíc eur, záujemcom sa kráti čas na zaslanie ponuky Štát sa zbavuje nehnuteľností. Rodinný dom s pozemkami predáva len za 15-tisíc eur, záujemcom sa kráti čas na zaslanie ponuky
27. septembra 2024 o 12:28 Čas čítania 1:01 Štát predáva na juhu Slovenska rodinný dom. Za smiešnu sumu kúpiš okrem nehnuteľnosti aj viacero pozemkov Štát predáva na juhu Slovenska rodinný dom. Za smiešnu sumu kúpiš okrem nehnuteľnosti aj viacero pozemkov
25. septembra 2024 o 13:17 Čas čítania 0:17 UniCredit Bank znižuje sadzby pri hypotékach. Zameraná je na dve fixácie UniCredit Bank znižuje sadzby pri hypotékach. Zameraná je na dve fixácie
Kaštieľ Slatinka.
Kaštieľ Slatinka. Zdroj: Wikipedia / Ladislav Luppa
Domov
Zdieľať
Diskusia