Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 21. októbra 2024 o 11:55
Čas čítania 0:41

VIDEO: Na Karola III. kričala austrálska senátorka priamo v parlamente. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ vyhlásila

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Senátorka na kráľa kričala, aby obyvateľom vrátil Austráliu.

  • Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok zvýšila hlas na britského kráľa Karola III.
  • Šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. 

Citát: „Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ povedala nezávislá zákonodarkyňa a odsúdila to, čo označila za genocídu pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov.

Širší kontext: Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých boli zabité tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli vysídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.


Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú veľkú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu diagnostikovali rakovinu, čo mu začiatkom tohto roka zmenilo život.
Thorpeová je známa svojím ostrým odporom voči monarchii.


V roku 1999 sa Austrálčania iba tesne vyslovili proti odvolaniu kráľovnej - uprostred sporu o to, či jej nástupcu budú vyberať členovia parlamentu, a nie verejnosť.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Domov
Zdieľať
Diskusia