Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radoslava Horňáková TASR
dnes 22. októbra 2024 o 18:39
Čas čítania 0:57

Malé byty v Košiciach sú drahšie ako v Bratislave. Ceny nájmov niekde vzrástli aj o stovky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny išli hore najmä v Žilinskom kraji.

Silný dopyt po prenájmoch pokračoval aj v treťom štvrťroku 2024 a ceny nájmov rástli naprieč celým Slovenskom. Podľa aktuálnych údajov z aplikácie Trhové reporty portálu Nehnuteľnosti.sk, ktoré analyzovali odborníci zo Slovenskej akadémie vied (SAV), sú dôvodom stále drahé hypotéky a zvýšený záujem o prenájmy spojený s koncom leta. Oproti minulému roku tak nájmy stúpli o desiatky, v niektorých prípadoch aj o stovky eur.

22. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 3:06 Ceny nehnuteľností budú na Slovensku aj naďalej stúpať. Analytik radí, či s kúpou bytu počkať Ceny nehnuteľností budú na Slovensku aj naďalej stúpať. Analytik radí, či s kúpou bytu počkať

Najsilnejší trh s prenájmami je v Bratislave, kde ponuka bytov na prenájom výrazne poklesla. Kým vlani v auguste bolo na portáli Nehnuteľnosti.sk evidovaných 2 009 ponúk, tento rok ich bolo len 1 450. Podobný trend je aj na celom Slovensku, kde počet ponúk klesol z 2 930 na 2 356.

V Bratislave sa v septembri a októbri zvýšil záujem o trojizbové byty, čo môže súvisieť s návratom zamestnancov a ich rodín po prázdninách, ale aj s príchodom vysokoškolákov. Priemerná cena trojizbového bytu v hlavnom meste v treťom štvrťroku presiahla 1 000 eur mesačne, pri dvojizbových bytoch to bolo vyše 700 eur.

Najvýraznejší nárast cien však zaznamenali v Žiline, kde pri viacerých typoch bytov boli dvojciferné percentuálne nárasty. Štvorizbové byty tu zdraželi za rok o vyše 32 %, trojizbové o vyše 21 % a jednoizbové o 13 %. V Košiciach bola situácia zaujímavá tým, že ceny nájmov malých bytov boli dokonca vyššie ako v Bratislave. Dôvodom môže byť zvýšený dopyt po menších bytoch, napríklad v súvislosti s ukrajinskou migráciou, a fakt, že väčšina ponúk je v centre mesta, kde sú ceny tradične vyššie.

Domov
Zdieľať
Diskusia