Množstvo Slovákov vraj pre nesprávne označenie nevie, že konzumuje pečivo z Belgicka či Nemecka.
- Viac ako 5 500 kamiónov chleba a pečiva ročne dovezú z Belgicka, Nemecka či Poľska obchodné reťazce na Slovensko.
- Slovenskí spotrebitelia tak namiesto domáceho pečiva konzumujú bagety či sladké pečivo, ktoré precestovali pol Európy.
- Domáce výrobné kapacity pekární by pritom hravo dokázali pokryť dopyt reťazcov na Slovensku, tvrdí Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Citát:„Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska. Slovenské pekárne by pritom hravo zvládli dovážaný objem, predstavujúci cez 55-tisíc ton produktov, vyrobiť a dodať slovenským spotrebiteľom,“ vysvetlil Lapšanský.
Širší kontext: Obchodné reťazce pritom o dostatočných kapacitách pekární na Slovensku vedia. Napriek tomu až na výnimky odmietajú na Slovensku odoberať tieto produkty od slovenských výrobcov a opakovane uzatvárajú kontrakty s belgickými, nemeckými či poľskými pekárňami.
SZPCC bude preto túto tému komunikovať s predstaviteľmi štátu s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.