Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. januára 2025 o 10:26
Čas čítania 0:43

Na Slovensko dovážajú množstvo pečiva zo zahraničia. Pekári tvrdia, že by výrobky dokázali upiecť aj oni

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Množstvo Slovákov vraj pre nesprávne označenie nevie, že konzumuje pečivo z Belgicka či Nemecka.

  • Viac ako 5 500 kamiónov chleba a pečiva ročne dovezú z Belgicka, Nemecka či Poľska obchodné reťazce na Slovensko.
  • Slovenskí spotrebitelia tak namiesto domáceho pečiva konzumujú bagety či sladké pečivo, ktoré precestovali pol Európy.
  • Domáce výrobné kapacity pekární by pritom hravo dokázali pokryť dopyt reťazcov na Slovensku, tvrdí Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Citát:„Tým, že pečivo sa na pultoch reťazcov prioritne nepredáva priamo s označením krajiny pôvodu, slovenskí spotrebitelia neraz ani netušia, že konzumujú výrobky z Belgicka, Nemecka či Poľska. Slovenské pekárne by pritom hravo zvládli dovážaný objem, predstavujúci cez 55-tisíc ton produktov, vyrobiť a dodať slovenským spotrebiteľom,“ vysvetlil Lapšanský.


Širší kontext: Obchodné reťazce pritom o dostatočných kapacitách pekární na Slovensku vedia. Napriek tomu až na výnimky odmietajú na Slovensku odoberať tieto produkty od slovenských výrobcov a opakovane uzatvárajú kontrakty s belgickými, nemeckými či poľskými pekárňami.

SZPCC bude preto túto tému komunikovať s predstaviteľmi štátu s cieľom jasného označenia pôvodu výrobkov na pultoch. Je nutné, aby bol spotrebiteľ priamo v predajniach informovaný, v ktorej krajine bol pekársky výrobok vyrobený a koľko tisíc kilometrov precestoval.

pekáreň
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia