Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. januára 2023, 15:52
Čas čítania 1:01

Slovensko si polepšilo v rebríčku vnímania korupcie. Máme najlepšie hodnotenie od roku 2012, konštatuje analýza

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rebríček zostavuje organizácia Transparency International.

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo. Umiestnilo sa na 49. mieste zo 180 hodnotených krajín, čím sa medziročne polepšilo o sedem miest, informoval o tom riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško. Priblížil, že aktuálny výsledok Slovenska vychádza z hodnotenia v desiatich indexoch. 

Maximálne je podľa neho možné získať 100 bodov, a čím je skóre vyššie, tým je hodnotenie lepšie. Spresnil, že Slovensko sa zlepšilo o bod a posunulo sa tým o sedem pozícií. „Je to aj preto, že krajiny v našom okolí s podobnou situáciou a skóre skôr stagnovali alebo sa zhoršovali,“ doplnil s tým, že ide o mierne zlepšenie.

Slovensku sa podarilo predbehnúť aj sedem krajín Európskej únie. Ide podľa Piška o najlepšie hodnotenie od roku 2012. „Naše skóre sa za desaťročie zlepšovalo zo 46 bodov až na aktuálnych 53. Ale stále sme v rámci Vyšehradskej štvorky druhí najhorší,“ podotkol.
Ak by sa výsledok podľa riaditeľa porovnal s rokom 2020, ktorý reflektoval obdobie vlády Petra Pellegriniho, tak sa Slovensko zlepšilo o 11 priečok.

Vláda chcela zlepšenie o 20 miest

Priblížil, že ambíciou vlády z jej programového vyhlásenia bolo zlepšiť umiestnenie Slovenska o 20 miest. „Podarilo sa im ho naplniť zhruba spolovice,“ doplnil. Vzhľadom na konflikty, pád vlády a predvolebnú kampaň pred predčasnými voľbami sa zásadnejšie zlepšenie podľa Piška nedá očakávať. Rozpaky verejnosti však vyvolalo časté využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku zo strany generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Rebríček CPI zostavuje centrála Transparency International. CPI index väčšmi odráža vývoj v oblasti veľkej korupcie. Hodnotenie reflektuje predovšetkým vnímanie korupcie medzi manažérmi, investormi či slovenskými a zahraničnými expertmi.

Transparency International Slovensko
Zdroj: Facebook/ Transparency International Slovensko
Domov
Zdieľať
Diskusia