Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. apríla 2023, 16:10
Čas čítania 0:58

Ak máš doma tieto nebezpečné krémy a sprchové gély, rýchlo sa ich zbav. Mohli sa vyskytnúť aj na slovenskom trhu, varujú úrady

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na našom trhu sa môže nachádzať viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Mal by si ich čo najskôr prestať používať.

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, v Nemecku, vo Francúzsku a v Taliansku. 

Ide o mydlo značky Igienol, výrobok po holení značky D'Amaris Solea Men, tekuté krémové mydlá Tesori d'Oriente, toaletná voda Ralph Lauren.

Nahlásili aj sprchové gély, sprejový dezodorant a tekuté mydlo značky Borotalco, mydlo značky English home, krém na tvár Elizabeth Arden, kolínske vody a toaletné vody pre mužov značky Free Love, šampón Vidal, krém na tvár Setablu a pleťové sérum Natura Siberica či parfum pre ženy značky Jfenzi.

Toaletná voda Ralph Lauren.
Toaletná voda Ralph Lauren. Zdroj: TASR/ÚVZSR

Ohroziť môžu aj malé deti v domácnosti

Výrobky majú v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku butylphenyl methylpropional, čo je v rozpore s európskymi nariadením o kozmetických výrobkoch. Látka môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť senzibilizáciu pokožky.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

ÚVZ SR upozornil tiež na sérum na riasy, v ktorom sa nachádza látka cloprostenol isopropylester. Tá je viazaná na lekársky predpis a výrobok nie je podľa úradu bezpečný.

Sérum na riasy Wimpernwunder Eyelash Conditioner.
Sérum na riasy Wimpernwunder Eyelash Conditioner. Zdroj: TASR/ÚVZ SR

Upozorňuje aj na mydlo v tvare koláčika značky il mio girasole. Poukázal na jeho tvar, vzhľad, farbu a veľkosť, ktoré sú ľahko zameniteľné s potravinou. „Z dôvodu zámeny vyššie uvedeného výrobku s potravinou môže dôjsť k požitiu výrobkov, hlavne u malých detí. Malé časti sa dajú ľahko oddeliť a deti si ich môžu vložiť do úst, čo by mohlo znamenať riziko zadusenia, alebo malé časti končiace v tráviacej trubici môžu poškodiť zdravie dieťaťa,“ uviedol úrad.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia