Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. apríla 2023 o 17:32
Čas čítania 0:52

Poľsko zakázalo dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny. Chce „chrániť záujmy svojich občanov“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzi zakázané potraviny patrí „veľmi veľa“ potravín od obilia až po medové výrobky, uviedol predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński.

Poľská vláda sa rozhodla zakázať dovoz obilia a iných potravín z Ukrajiny, aby tak ochránila vlastný poľnohospodársky sektor. Oznámil to v sobotu predseda tamojšej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosław Kaczyński.


Ukrajinské obilie je lacnejšie ako to, ktoré sa dopestuje v Európskej únii. Veľké množstvo tohto obilia však z dôvodu rôznych logistických prekážok uviazlo v stredoeurópskych krajinách a nepokračovalo do blízkovýchodných či afrických krajín, pre ktoré bolo pôvodne určené, približuje agentúra PAP.


Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila (znížila) ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov. Vo volebnom roku sa stala problémom aj pre vládnucu PiS, uvádza Reuters.

Naďalej ostávajú spojencami Ukrajiny

„Vláda sa dnes rozhodla vydať nariadenie, ktoré zakáže do Poľska dovážať obilie, ale aj desiatky iných druhov potravín z Ukrajiny,“ povedal Kaczyński počas zjazdu PiS.


Dodal, že zoznam týchto tovarov bude zverejnený v predmetnom nariadení. Podľa jeho slov sú v ňom potraviny „od obilia až po medové výrobky“ a celkovo „veľmi veľa vecí“.


„Sme a naďalej bez zmeny zostávame priateľmi a spojencami Ukrajiny. Budeme ju podporovať a podporujeme ju. Je však povinnosťou každého štátu, každého vedenia, v každom prípade dobrého vedenia, chrániť záujmy svojich občanov,“ povedal Kaczyński.


Líder PiS uviedol, že Varšava už ukrajinskej strane svoje rozhodnutie oznámila. Poľsko je zároveň podľa jeho slov pripravené kedykoľvek začať s Ukrajinou rokovať o tejto otázke a hľadať jej riešenie v rámci bilaterálnej dohody.

Domov
Zdieľať
Diskusia