Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. apríla 2023 o 14:39
Čas čítania 0:44

Vojakov sme aj mučili, neplatili žiadne pravidlá, tvrdí bývalý žoldnier vagnerovcov. Opísal, ako zajatcov zabíjali granátmi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vagnerovec priznal, že granátmi zabíjal ranených ukrajinských zajatcov.

Bývalý žoldnier z ruskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Alexej Savičev priznal, že vo vojne na Ukrajine zabil a umučil desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Jeho výpoveď je jedným z najpodrobnejších osobných opisov zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine. 

Savičev je bývalý odsúdenec, ktorého Vagnerova skupina naverbovala vlani v septembri. V telefonickom rozhovore s denníkom Guardian povedal, že počas šesťmesačných bojov na východe Ukrajiny sa zúčastňoval na hromadných popravách ukrajinských vojnových zajatcov bez súdnych procesov.

„Povedali nám, aby sme nebrali vojnových zajatcov a jednoducho ich priamo na mieste zastrelili,“ povedal Savičev pre Guardian. 

Vojakov sme mučili

V jednom prípade vlani na jeseň počas bojov neďaleko východoukrajinského mesta Soledar sa podľa svojich slov podieľal na zabití 20 ukrajinských obkľúčených vojakov. „Pokropili sme ich guľkami,“ vyhlásil. „Taká je vojna a neľutujem jedinú vec, čo som tam spravil. Keby som mohol, vrátil by som sa tam,“ dodal Savičev.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

V ďalšej situácii v januári blízko mesta Bachmut s inými vagnerovcami zabil niekoľko desiatok ranených ukrajinských zajatých vojakov. „Nahádzali (sme) granáty do jamy, kde boli. Vojakov sme aj mučili, neplatili žiadne pravidlá,“ priznal. Savičev vo videu povedal, že zastrelil aj 6-ročné ukrajinské dievčatko. 

Domov
Zdieľať
Diskusia