Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
24. apríla 2023, 14:29
Čas čítania 0:30

V obľúbenej kozmetike Slovákov našli vysoko toxickú látku: Tieto produkty okamžite prestaň používať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Toxická látka butylphenyl methylpropional môže spôsobovať neplodnosť.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje viacero nebezpečných kozmetických produktov a varuje Slovákov pred ich používaním. V zložení konkrétnych výrobkov zistili prítomnosť nebezpečnej látky butylphenyl methylpropional. 

„Výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii nahlásili do systému Safety Gate/RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) kontrolné orgány v Taliansku a v Rumunsku,“ informuje NCZI. 

Látka má príjemnú vôňu a v minulosti sa používala vonná zložka do parfumov a ďalších kozmetických prípravkov. Od 1. 3. 2022 je butylphenyl methylpropional na našom trhu zakázaný. Podľa výsledkov posledných štúdií môže spôsobovať problémy s reprodukciou až neplodnosť. 

Toxickú látku zaznamenali v desiatkach produktov. Obsahujú ju šampóny značiek Dove a Protex, kondicionér na vlasy Garnier, šampón Palmolive a viacero u nás dostupných toaletných vôd. 

Celý zoznam nebezpečnej kozmetiky nájdeš tu. 

toxická kozmetika
Zdroj: uvzsr.sk
toxická kozmetika
Zdroj: uvzsr.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia