Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
28. apríla 2023, 8:12
Čas čítania 1:03

Sezóna komárov sa blíži: Ktoré krvné skupiny a typy ľudí milujú najviac?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Komáre totiž disponujú špeciálnym orgánom ukrytým v tele, vďaka ktorému dokážu rozpoznať chemické zloženie okolitého prostredia. Uštipnutia komárov odrážajú viaceré aspekty, ako napríklad krvnú skupinu, menštruačný cyklus a aj to, či sme si vypili pivo.

Z dlhoročných výskumov je zrejmé, že komáre uprednostňujú krvné skupiny v poradí nula, A, B a AB, píše portál mojakrvnaskupina.sk.

Krvná skupina človeka totiž odráža zloženie chemických substancií na povrchu tela a práve to priťahuje nepríjemný hmyz. Komáre disponujú špeciálnym orgánom, vďaka ktorému dokážu rozpoznať chemické zloženie okolitého prostredia.

Radosť im robí teplo, pivo a oxid uhličitý

Známe je aj to, že komáre obľubujú teplo ľudského tela a oxid uhličitý. Z tohto dôvodu sú najviac ohrození športovci a ľudia, ktorí vyvíjajú telesnú aktivitu.

Voči komárom sú najviac odolné malé deti. Naopak, vyššie riziko uštipnutia hrozí tehotným ženám. Ich telo totiž disponuje vyššou telesnou teplotou a produkuje väčšie množstvo oxidu uhličitého. 


Viac štípancov si na tele nájdu pravdepodobne aj ženy približne v strede menštruačného cyklu, a to z dôvodu hormonálnych zmien. 


Naša krv je pre komáre o niečo chutnejšia aj po vypití piva. Štúdie doteraz nepreukázali, ktorá chemická látka z piva ich priťahuje. Naopak, zistili, že komáre priťahuje koncentrácia steroidov a cholesterolu na pokožke.

Komár.
Komár. Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

Bratislava s komármi bojuje vrtuľníkom  

Zabrániť premnoženiu komárov Bratislave pomáha vrtuľník, ktorý rozprašuje biologický prípravok BTI na zneškodnenie lariev komárov.


Bratislava v aktuálnom roku proti larvám komárov zasahovala prvýkrát v polovici marca na Vajnorských jazerách. „Teraz je už sezóna zásahov v plnom prúde, zasahujeme vo všetkých mestských častiach hlavného mesta,“ potvrdil koordinátor regulácie komárov.


Cieľom mesta nie je zahubiť všetky komáre, čo prakticky nie je ani možné vzhľadom na územia, ktoré sú v najvyššom pásme ochrany, záhradkárske osady, lesy či vodohospodárske ochranné pásma, kde nemožno zasahovať. Aplikácia tam, kde to možné je, má zabrániť premnoženiu komárov. Zásahy bude samospráva realizovať až do októbra.

komáre, vrtuľník
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia