Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
10. mája 2023, 10:10
Čas čítania 1:05

Dědeček sa čoskoro postaví pred súd. Môže dostať doživotie za autonehodu?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bývalému generálnemu sekretárovi Deaflympijského výboru Slovenska Dušanovi Dědečkovi hrozí doživotie.

Súd s Dušanom Dědečkom, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu na Zochovej v októbri 2022, sa začne už v júni. Čelí obžalobe za všeobecné ohrozenie, za čo mu v prípade preukázania viny hrozí až doživotný trest. Hoci opakovane žiadal o vyšetrovanie na slobode, súd mu to odoprel a v uznesení o predĺžení väzby sa venuje práve aj právnej kvalifikácii skutku, pre ktorý ho obžalovali.

Podľa TV Novín túto kvalifikáciu viackrát spochybnil aj Dědečkov advokát. Zatiaľ nie je jasné, či obstojí obžaloba na základe paragrafu o všeobecnom ohrození, keďže to bude predmetom diskusie na súde. 

Môže dostať doživotie za autonehodu?

Nehoda, ktorú Dědeček spôsobil, si vyžiadala smrť piatich ľudí. Namerali mu viac ako 2 promile a do zastávky vletel v rýchlosti 120 km/h. Vo väzbe je už viac ako pol roka, krajský súd ho na slobodu neprepustil z dôvodu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Jeho advokát však spochybňuje vhodnosť využitia paragrafu o všeobecnom ohrození. Krajský súd v uznesení podľa TV Markíza však rozhodol, že je to v poriadku. Opiera sa pritom o rozhodnutia Ústavného a žilinského krajského súdu pri podobných nehodách.

V Žiline šlo o nehodu Poliakov, ktorí pred takmer 5 rokmi spôsobili divokou jazdou smrť nevinného muža. Aj ich odsúdili za všeobecné ohrozenie.

Krajský súd v uznesení tiež konštatuje, že práve to, či paragraf obstojí, bude predmetom dokazovania. Podľa súdu z dôkazov vyplýva, že sú pádne dôvody na podozrenie, že Dědeček vedel, že je opitý, a napriek tomu opakovane šoféroval. Tiež si bol vedomý toho, že šoféruje v centre mesta v čase, keď tam bolo veľa ľudí.

Proces začne na okresnom súde v Bratislave 8. júna. Ak by priznal vinu, trest mu môžu znížiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia