Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
10. mája 2023, 10:53
Čas čítania 0:42

Seniori na Slovensku zrazu vedia, koľko zarábajú ich deti. Sociálka platy zverejňuje pri vyplácaní nových dôchodkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Seniori s rodičovským dôchodkom vedia, koľko zarábajú ich deti.

Sociálna poisťovňa podľa daňových poradcov porušila daňové tajomstvo. Správy RTVS informujú, že poisťovňa v rozhodnutí o priznaní rodičovského príspevku uvádza aj vymeriavací základ ich detí.

Na základe tejto sumy im totiž vypočítali výšku príspevku. Podľa poradcov je ďalším problémom aj to, že tieto citlivé informácie poisťovňa posiela ako obyčajné listy a nie do vlastných rúk.

Rodičia budú vedieť, koľko ich deti zarábajú

Vymeriavací základ vie poisťovňa od finančnej správy, konkrétne z daňových priznaní. Podľa daňovej poradkyne Alice Orda Oravcovej je to však daňovým tajomstvom. Poisťovňa toto obvinenie odmieta. „Podľa zákona o sociálnom poistení sa pre poskytnutie vymeriavacieho základu nevyžaduje súhlas dotknutej osoby,“ argumentuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Zatiaľ čo u ľudí s vyššími zárobkami je v rozhodnutí iba maximálny ročný vymeriavací základ (14 532 €), ostatní majú v dokumente uvedenú presnú sumu. Rodičia teda vedia odvodiť, koľko ich deti zarábajú. 

Tým, že rozhodnutia posielajú ako klasické listy, v prípade sporu sa za doručenú poštu považuje len zásielka s dátumom prebratia a podpisom. Podľa odborníčky by tak poisťovňa nemala ako dokázať, že zásielka bola naozaj doručená.

Domov
Zdieľať
Diskusia