Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave?

Akcie technologických gigantov rýchlo rástli

Ak by si v máji roku 2013 investoval do akcií e-commerce spoločnosti Amazon, tvoja investícia by narástla zhruba o 876 %. Pri investícií do akcií poskytovateľa streamovacích služieb Netflix by si si od mája 2013 pripísal výnos na úrovni 692 %. Informuje o tom portál The Motley Fool.

Vývoj ceny akcií Netflixu.
Vývoj ceny akcií Netflixu. Zdroj: The Motley Fool

Ak by sme si to mali premeniť na konkrétne sumy, v prípade, že by si pred desiatimi rokmi investoval do akcií Netflixu len 1 000 eur, dnes by si mohol mať výnos vo výške 6 920 eur. Pri nákupe akcií Amazonu za rovnakú sumu by si mal výnos v hodnote 8 740 eur.  

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Jednou z konzervatívnejších investičných stratégií, ktorú často využívajú ľudia najmä v prípade, že sledovanie ekonomických správ nepatrí k ich záľubám, je investovanie do indexového fondu S&P 500. Ten zahŕňa akcie 500 najväčších spoločností obchodovaných na americkej burze a od roku 2013 by ti priniesol 187 % výnos. Ak by si investoval 1 000 eur, zarobil by ti ďalších 870. 

Kúpa nehnuteľnosti ako istota

Jednou z najobľúbenejších investičných stratégií Slovákov je kúpa nehnuteľností, ktorých hodnota za 10 rokov poriadne narástla. Podľa dostupných informácií sa napríklad dvojizbové byty v Bratislave predávali v priemere za 1 830 eur za štvorcový meter. Pri výmere napríklad 65 štvorcových metrov si tak zaplatil pri kúpe sumu 118 950 eur.

Dnes by si za obdobnú sumu hľadal dvojizbový byt v hlavnom meste asi márne, pretože priemerná cena nehnuteľností v Bratislave na sekundárnom trhu sa podľa posledného prieskumu spoločnosti Bencont Investments pohybuje na úrovni 3 582 eur. Novostavby sú, samozrejme, ešte drahšie. Ak sa ti podarilo kúpiť byt pred desiatimi rokmi, urobil si teda viac ako dobre.

POZNÁMKA: Každá investícia sa spája aj s rizikom a výnos v minulosti nezaručuje, že zarobíš aj v budúcnosti. Pri príkladoch sme pracovali s teoretickým ziskom, kde sme nezohľadňovali daňové ani správcovské poplatky, ktoré sa s investovaním spájajú. 
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia