Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
10. mája 2023 o 12:58
Čas čítania 1:15

Možného člena úradníckej vlády spájajú s kauzou. Sochu vyviezli za pár drobných, v zahraničí predali za 7 miliónov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po medializácii prípadu odvolali generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva.

Historik umenia a súčasný riaditeľ aukčnej spoločnosti SOGA Július Barczi sa objavil na medializovaných zoznamoch možných kandidátov do úradníckej vlády. Zaujať by mal post ministra kultúry a práve v súvislosti s touto prácou na povrch vyplávala stará kauza spojená s jeho menom.

Vraj podhodnotil cenu sochy od vrcholového umelca a tá sa predala o milióny lacnejšie. Upozornil na to denník Pravda. O tzv. kauze Bernini prehovorila aj odchádzajúca ministerka kultúry Natália Milanová.

Zle ohodnotil sochu svetoznámeho umelca

Škandál sa týka sochy pápeža Pavla V., ktorú vyhotovil známy taliansky sochár Gian Lorenzo Bernini. V roku 2015 našli dielo ukryté v súkromnej zbierke výtvarníka Ernesta Zmetáka, ktorý sochu zrejme vlastnil desiatky rokov. Keď dali dielo pozostalí do dražby, mysleli si, že ide o neznámeho sochára, ktorý sa Berninim iba inšpiroval. Denník Pravda informuje, že po dvoch neúspešných dražbách ho napokon kúpil zahraničný obchodník za 24-tisíc eur.

Busta pápeža Pavla V.
Busta pápeža Pavla V. Zdroj: SOGA

Avšak keď ministerstvo požiadal o vývoz do zahraničia, v žiadosti uviedol, že ide o Berniniho dielo v hodnote 7 miliónov. Takto vysvitlo, že aukčná spoločnosť sochu predala len za zlomok ceny, lebo si mysleli, že je len kópiou.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Po medializácii prípadu odvolali generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva Pavla Šimuniča, ale aj členov komisie, ktorí vývoz odporučili bez znaleckého posudku. O post prišla aj štátna radkyňa, ktorá v liste pre ministerstvo zavádzala a napísala, že je to socha podľa Berniniho a nie od Berniniho.

Barczi bol v tom čase historik, ktorý katalogizoval zbierku Ernesta Zmetáka. Práve on sochu vyhodnotil ako „dielo podľa Berniniho“ a ocenil na 8-tisíc eur. Nepreveril možnú originalitu a neskôr médiám povedal, že sochu neposudzoval odborne, len málo odborníkov na svete by ju dokázali rozlíšiť ako sochu od Berniniho. Podľa svojich slov nemal ani dôvod myslieť si, že ide o známeho barokového sochára, lebo ho Zmeták nikdy nespomenul.

Berniniho busta skončila v londýnskej aukčnej spoločnosti Sotheby's, odkúpilo ju Gettyho múzeum v LA. Finálna cena za dielo nie je známa.

Domov
Zdieľať
Diskusia