Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
15. mája 2023, 16:39
Čas čítania 0:48

Končiaci ministri neodídu s prázdnymi vreckami. Dostanú tri mesačné platy ako odstupné, táto úctyhodná suma im pristane na účte

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odchádzajúci ministri majú podľa zákona nárok na odstupné vo výške trojmesačného platu. Musia však splniť jednu podmienku.

Prezidentka dnes vymenovala novú vládu úradníkov, ktorí by krajinu mali spravovať až do predčasných volieb v septembri. Odchádzajúci ministri však z kabinetu neodídu naprázdno. Podľa zákona majú nárok na odstupné vo výške trojmesačného platu, čo v tomto prípade predstavuje 14-tisíc eur, informujú tvnoviny.sk. 

Na odchodné majú nárok všetci ministri bez rozdielu v tom, ako dlho svoju funkciu vykonávali. Niektorí z nich sedeli na ministerskej stoličke iba osem mesiacov, no aj napriek tomu majú na odstupné nárok. Je však potrebné splniť dôležitú podmienku, z vlády musia odísť do civilu.

Odstupné nedostanú všetci 

Nárok na odchodné nevzniká ministrom, ktorí sa po odovzdaní svojho postu vrátia do parlamentu. V poslaneckej lavici totiž budú poberať poslanecký plat. V parlamente im musia uvoľniť miesto ich stranícki náhradníci. 

Štedré odstupné preto nedostanú Eduard Heger, Jaroslav Naď či Roman Mikulec. Nárok naň nemajú ani minister životného prostredia Ján Budaj, ministerka investícií Veronika Remišová, minister práce Milan Krajniak či tieňový minister financií Štefan Holý. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Títo odchádzajúci ministri napriek tomu nemusia mať hlavu v smútku, keďže počas zostávajúcich mesiacov budú poberať poslanecký plat, ktorý sa po pripočítaní paušálnych náhrad aktuálne pohybuje na úrovni 5 000 eur.

Naopak, tento nárok na odstupné vzniká napríklad Rastislavovi Káčerovi, Karlovi Hirmanovi, Jánovi Horeckému či Natálii Milanovej.

vláda
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia