Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
16. mája 2023 o 8:28
Čas čítania 1:27

Už dnes Slovensko zasiahnu mimoriadne intenzívne lejaky a búrky, prichádza tlaková níž Chappu. Tieto regióny postihne najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko aj okolité krajiny zasiahne tlaková níž Chappu. Okrem výdatného dažďa môžu prísť aj silné búrky.

Slovensko dnes zasiahne rozsiahla tlaková níž s názvom Chappu, ktorá na naše územie prinesie viaceré nebezpečné javy. Treba sa pripraviť na výdatný dážď a búrky, ktorého intenzita môže prekonať zatiaľ všetky búrky, aké sme tento rok zažili. Informoval o tom portál imeteo.sk. 

Tlaková níž Chappu sa najskôr bude nachádzať nad Jadranom, odkiaľ dorazí na juh Slovenska. Chappu k nám prinesie veľmi vlhký a teplý vzduch, po ktorom budú nasledovať silné dažde. Tie môžu v Európe spôsobiť aj povodne. 

Najväčší lejak zasiahne západné Slovensko 

Silné lejaky s búrkami dnes na Slovensku zasiahnu najmä Záhorie, Malé Karpaty a Bratislavu. Situácia môže byť natoľko vážna, že rakúski meteorológovia dokonca vyzývajú ľudí, aby sa pripravili chrániť seba a svoj majetok. Nie je vylúčené, že intenzívne dažde zaplavia pivnice domov a skomplikujú dopravu na mnohých miestach.

Lejak, ktorý dnes príde na naše územie, bude trvať až do štvrtkového rána. Očakávať ho môžeme v niekoľkých vlnách. Najskôr príde výdatný dážď, ktorý začne okolo 9.00 h ráno a postupovať bude z juhu Slovenska na západ krajiny. Popoludní sa rozprší na celom území. Večer budú na západe vznikať aj búrky.

11. januára 2023 o 12:41 Čas čítania 0:14 VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa

V stredu zasiahnu zrážky a búrky prevažne stredné a východné Slovensko. Je veľmi pravdepodobné, že v týchto oblastiach následkom lejakov stúpnu hladiny riek a spôsobia povodne.

búrka
Zdroj: FOTO TASR – KR HaZZ v Žiline

SHMÚ vydal výstrahy

Meteorológovia varujú pred dažďom, na utorok a stredu vydali výstrahy prvého a druhého stupňa, ktoré platia pre takmer celé územie Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.


Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj a okresy Myjava, Senica, Skalica a Trnava od utorka 13.00 h do stredy 13.00 h. „Ojedinele sa očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 55 až 65 milimetrov,“ priblížili meteorológovia.


Tento úhrn zrážok predstavuje podľa nich zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ upozornili.


Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia od pondelka do utorka aj na celom území Banskobystrického a Nitrianskeho kraja, takmer na celom území Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja a v okresoch Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Piešťany.

Meteorológovia tam ojedinele očakávajú výskyt dažďa s úhrnom zrážok 50 až 60 milimetrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia