Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
16. mája 2023, 15:32
Čas čítania 1:04

Tajná služba CIA v novom videu prosí Rusov, aby jej prezradili utajované citlivé informácie o režime. Má pre nich návod, ako na to

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americká CIA zverejnila na platforme Telegram video, ktorého sprievodný text ponúka Rusom návod, ako s ňou zdieľať utajované informácie.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zverejnila video na platforme Telegram. Je cielené na ľudí frustrovaných situáciou, ktorú spôsobila vláda Vladimira Putina. Snaží sa týmto spôsobom presviedčať Rusov, aby prezrádzali tajné informácie o svojej krajine.

Krátke video zachytáva ruskú rodinu. Muža úradníka a ženu, ktorá je doma s dieťaťom. Obaja majú evidentne v živote ťažkosti. Vo videu zaznie otázka, či práve o tomto snívali. Hlas v nahrávke navrhuje ľuďom, aby zlepšili celkovú situáciu, napríklad poskytnutím informácie americkej spravodajskej službe. Pritom stále zostanú ruskými vlastencami. 

Rusom ponúkli návod, ako na to

Video a sprievodný text ponúka návod, ako na to. Môžu použiť prehliadač Tor, aby sa dostali na dark web, a šifrovacie nástroje, ktoré majú za cieľ týchto občanov ochrániť. „CIA chce poznať pravdu o Rusku a hľadáme spoľahlivých ľudí, ktorí nám môžu túto pravdu povedať,“ píše CIA. „Vaše informácie môžu mať väčšiu cenu, než si myslíte,“ dodáva.

Americká služba dúfa, že sa takto skontaktuje s ľuďmi zo spravodajského, z diplomatického, vedeckého a technologického prostredia a získa o Rusku viac politických, ekonomických a iných informácií.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Predstaviteľ CIA povedal, že Rusov oslovovali už predtým, no používali na to iné sociálne siete. Teraz sa zameriavajú na šifrovanú aplikáciu Telegram. Dúfajú, že dark web ako prostriedok pre únik informácií presvedčí opatrných Rusov, aby urobili ďalší krok. „Naším cieľom je poskytnúť metódy, ktoré sú pre nich čo najbezpečnejšie a vďaka ktorým sa s nami skontaktujú,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ.

Zdôraznil, že USA sa nesnaží vyvolať vzburu ani zmenu režimu, len dúfa, že to budú niektorí Rusi vnímať ako pomoc pre svoju krajinu. „Skontaktujte sa s nami,“ vyzvala CIA. „Možno ľudia okolo vás nechcú pravdu. My ju chceme,“ dodala.

Domov
Zdieľať
Diskusia