Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
18. mája 2023, 13:40
Čas čítania 0:43

Šialený hoax o radiácii v oblasti Martina a Žiliny: Slováci naleteli na klamstvo, zdieľajú dezinformačnú reťazovú správu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poplašnú správu vyvrátila polícia na sociálnych sieťach spolu so Slovenským hydrometeorologickým ústavom.

Polícia Slovenskej republiky na sociálnych sieťach informovala o poplašných reťazových správach, ktoré sa v poslednom čase šíria najmä prostredníctvom platformy Facebook.

Reaguje na správu, ktorej obsahom je zvýšenie radiácie v oblasti Žiliny a Martina, ktorá údajne pôvodne prišla z Ukrajiny až na Slovensko. Okrem tejto falošnej poplašnej správy autorka textu informuje aj o tom, ako postupovať v prípade styku človeka s vyššou hodnotou radiácie.

„V skratke – žiadne zvýšené hodnoty na Slovensku, ani na Ukrajine, neboli namerané, ide o ruskú informačnú operáciu s cieľom vystrašiť domácich Ukrajincov a odradiť spojencov Ukrajiny od pokračovania v pomoci,“ vysvetľuje Polícia SR prostredníctvom facebookového profilu Hoaxy a podvody. 

Poplašná správa, ktorá sa šíri medzi Slovákmi.
Poplašná správa, ktorá sa šíri medzi Slovákmi. Zdroj: Facebook∕Marta Marcela Mattova

Polícia informuje aj o tom, že šírením poplašných správ sa aktívne zaoberá. „Slováci sa už od covidu snažia zaujať prvé miesto na majstrovstvách sveta v preposielaní správ. Či už ide o WhatsApp, SMSky, zvukovy, alebo iné druhy správ, sú schopní byť odrazu odborníkmi a jasnovidcami na akékoľvek témy – a to len s jediným cieľom – aby šírili paniku a presvedčili seba samých, aké nebezpečenstvo im hrozí,“ uviedla. 

Poplašnými správami sa zaoberal aj SHMÚ, ktorý potvrdil, že informácia o radiácii je klamstvom.

Domov
Zdieľať
Diskusia