Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
19. mája 2023, 17:31
Čas čítania 0:43

Štyri slovenské univerzity obstáli v rebríčku 2 000 najlepších na svete. Umiestnenie však nepoteší

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do zoznamu Global 2000 sa dostali univerzity s najlepším skóre.

Štyri slovenské univerzity sa umiestnili v rebríčku najlepších univerzít sveta. V rámci jeho vytvárania hodnotili až 20 531 univerzít. Do zoznamu Global 2000 sa dostali tie, ktoré dosiahli najlepšie skóre.

Prvých 2 000 miest obsadili školy z 95 krajín sveta. Úspešne boli hodnotené aj štyri slovenské univerzity. V rebríčku The Center for World University Rankings obstála najlepšie Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Obsadila 661. miesto a tým si vyslúžila prvenstvo medzi vysokými školami na Slovensku. 

Na 1 435. mieste sa umiestnila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, na 1 637. mieste Slovenská technická univerzita v Bratislave a na 1 933. mieste Technická univerzita v Košiciach. Všetky spomenuté univerzity rebríček zaradil medzi top 10 % univerzít celého sveta. 

Celému rebríčku kraľujú univerzity z USA, ktoré obsadili prvé tri miesta. Víťazom sa stala Univerzita Harvard. Štvrté miesto obsadila najlepšia európska Univerzita Cambridge.

Výborne v rebríčku obstáli aj české univerzity. Univerzita Karlova v Prahe obsadila 238. miesto a zaradila sa celkovo medzi 1,2 percenta najlepších univerzít sveta. Dobre sa darilo aj Masarykovej univerzite v Brne, ktorá obsadila 560. miesto, a Univerzite Palackého v Olomouci, ktorá obsadila 591. miesto. 

Univerzita Komenského.
Univerzita Komenského. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia