Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
24. mája 2023, 7:51
Čas čítania 1:03

NAKA zadržala košického podnikateľa, ktorý rozbehol Ponziho schému za milióny. Fotil sa so šejkom a robil falošný festival

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podnikateľ Peter Béreš spoločne s advokátom Jánom Šofrankom okradli dokopy viac ako 100 osôb.

Košický podnikateľ Peter Béreš spoločne s advokátom Jánom Šofrankom okradli dokopy minimálne 100 ľudí, ktorých pripravili o viac ako 6,5 milióna eur, informuje Korzár na základe uznesenia sudkyne Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. 

Podozrivú podnikateľskú činnosť spoločnosti Axe Capital Group SE a Zizzy SE monitorovala NAKA už niekoľko mesiacov. V nich počas minulého týždňa vykonali akciu s názvom Investor, ktorej cieľom bolo zaistenie dokumentov a dôkazov pre podozrenie z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti.

Podvodníci podľa uznesenia sudkyne využívali tzv. Ponziho schému známu aj ako pyramídovú hru. Počas svojej činnosti vylákali peniaze od desiatok až stoviek ľudí, ktorým prisľúbili výrazné zisky. Peniaze však využili na vlastný prospech a väčšinu z nich preniesli na svoje osobné účty alebo bankové účty im blízkych spoločností. 

Obvinení zároveň nemali ani potrebné povolenie na vykonávanie investičných služieb od NBS. Vyšetrovateľ a prokurátor v uznesení dodali, že obaja poskytovatelia počas uzatvárania služieb vedeli, že ich podmienky nedokážu naplniť, a tak klientov vedome klamali. Niektorým z nich sľubovali výnosy vo výške až 300 percent pôvodného vkladu.

Momentálne sú obaja obvinení vo väzbe v košickom ústave na výkon väzby, kde čakajú na rozsudok Najvyššieho súdu SR, na ktorý podali sťažnosť.

Peter Béreš sa na Instagrame prezentoval ako úspešný podnikateľ, mal fotky so známymi osobnosťami, Forbes ho vďaka úspešným projektom z minulosti označil za ambiciózneho biznismena s titulom 30 pod 30. Korzár pripomenul aj Bérešovu bizarnú aktivitu z minulosti, keď organizoval falošný festival a vymyslel si, že ho sponzoruje aj veľká letecká spoločnosť Emirates. Ako dôkaz použil fotku so šejkom, samotná spoločnosť sa však od festivalu dištancovala a nakoniec z neho museli odstrániť aj všetky logá. 

 zizzy.boss)
Zdroj: zizzy.boss/Instagram
Domov
Zdieľať
Diskusia