Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
24. mája 2023, 17:43
Čas čítania 0:43

Majitelia Androidov na Slovensku môžu mať v telefóne špionážnu aplikáciu. Stiahlo si ju 50-tisíc ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aplikácia presiahla v obchode Google Play hranicu 50 000 stiahnutí a z trhu bola po závažných zisteniach odstránená.

Spoločnosť Eset informovala o odhalení škodlivej aplikácie, ktorá je dostupná v obchode Google Play. Ide o aplikáciu s názvom iRecorder, ktorá obsahuje malvér AhRat. Okrem nahrávania obrazovky dokázala aplikácia zaznamenávať a nahrávať okolitý zvuk prostredníctvom mikrofónu a nahrávať ho na riadiaci server útočníka.

Aplikácia dokázala kradnúť súbory v špecifických formátoch predstavujúcich uložené webové stránky, obrázky, zvuk, video a dokumentové súbory. 

Malvér bol v aplikácii prítomný až po niekoľkých mesiacoch po aktualizácii. Podľa spoločnosti Eset môže ísť o špionážnu kampaň.

„Prípad AhRat slúži ako dobrý príklad toho, ako sa môže pôvodne legitímna aplikácia premeniť na škodlivú, a to dokonca po niekoľkých mesiacoch, keď začne špehovať svojich používateľov a narúšať ich súkromie. Aj keď je možné, že vývojári aplikácie chceli najprv vybudovať širokú bázu používateľov a až potom skompromitovať ich zariadenia prostredníctvom aktualizácie, alebo majú na svedomí transformáciu útočníci, nemáme dôkazy ani pre jednu z týchto hypotéz,“ uviedol Lukáš Štefanko, výskumník spoločnosti Eset, ktorý odhalil a analyzoval túto hrozbu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Aplikácia presiahla v obchode Google Play hranicu 50 000 stiahnutí a z trhu bola po závažných zisteniach odstránená. Okrem virtuálneho obchodu nezaznamenali škodlivý malvér nikde inde.

Domov
Zdieľať
Diskusia