Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
3. júna 2023, 9:33
Čas čítania 1:04

Každú piatu smrť má na svedomí alkohol, k marihuane majú bežne prístup aj 16-roční. S čím majú Slováci problém?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborník rozpráva o tom, aký problém má slovenská spoločnosť, a vysvetľuje potrebu rozprávania sa s mladými o drogách.

Naša krajina sa radí medzi tie, v ktorých je miera užívania drog vysoká. Aj keď sú na Slovensku legálne iba cigarety a alkohol, štatistika hovorí, že každý piaty dospelý obyvateľ už aspoň v živote fajčil marihuanu. Píše o tom TV Markíza, ktorej reláciu Teleráno navštívil odborník na drogovú politiku a právnik Jakub Popík.

Problémom nie sú až tak nelegálne drogy ako tie legálne 

Podľa Jakuba Popíka sa bežný 16-ročný Slovák dostane k marihuane rovnako ľahko ako 16-ročný Čech či 16-ročný Holanďan, pričom v Holandsku je táto droga legálna a v Česku dekriminalizovaná. To, že na Slovensku za prechovávanie a distribúciu hrozí až 15 rokov väzenia, Slovákov neodrádza. Zaujímavosťou je, že podľa odborníka by mali tresty za drogy regulovať čierny trh. Pravda je však taká, že sa efekt od zvýšenia trestov z roku 2005 ešte nedostavil. 

„Účelom by malo byť odstrašenie páchateľa od predávania drog. Čím vyšší trest, tým vyššia by mala byť aj cena drog na čiernom trhu. Polícia sa domnieva, že tým predaj nelegálnych látok obmedzí, pretože si nebude veľa ľudí kupovať také drahé drogy,“ hovorí v relácii Teleráno odborník Jakub.

20. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 7:07 Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor)

Odborník hovorí aj o nutnosti komunikácie o drogách s mladými Slovákmi. Spoločnosť by si nemala zatvárať oči a dúfať, že ich dieťa drogu neužije. Práve naopak, mladých treba vzdelávať a vysvetliť im účinky. Závažnejším problémom ako tvrdé drogy na Slovensku sú však tie legálne. 

Odborník hovorí o tom, že najčastejšou a najnebezpečnejšou užívanou tvrdou drogou, ktorá je legálna, je alkohol. Zároveň si myslí, že máme ako krajina zásadný problém s jeho užívaním. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že každá piata smrť je u nás zapríčinená práve alkoholom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia