Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
7. júna 2023, 8:20
Čas čítania 0:55

MAPA: Pozor, tieto oblasti Slovenska dnes zasiahnu silné búrky. Hrozia nám nebezpečné prívalové dažde aj povodne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na celom území Slovenska dnes budeme čeliť silným búrkam.

Začiatok týždňa sa na Slovensku nesie v znamení silných lejakov a búrok. Intenzita búrok bude naďalej narastať, pričom v stredu by ich malo byť oveľa viac a navyše ich budú sprevádzať prívalové dažde, informuje portál iMeteo.sk. Môže za to tlaková níž, ktorá na naše územie prináša vlhký a teplý vzduch spôsobujúci prehánky s búrkami.

búrky
Zdroj: SHMU.sk

Na našom území dnes môžeme očakávať prevažne statické búrky. Oblačnosť spolu s dažďom sa v takomto prípade prakticky nehýbu, čo z nich robí mimoriadne rizikové javy. Ak pri búrke napadne nadmerné množstvo zrážok na jednom území, lejak môže vyvolať až záplavy.

Stacionárne búrky v utorok večer vyčíňali najmä na západe Slovenska. V okresoch Galanta a Dunajská Streda spadlo až niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Najhoršie na tom bola obec Hrubá Borša, kde spadlo až do 85 milimetrov zrážok. Obec preto vyhlásila krízovú situáciu. 

Záplavy prídu popoludní

Počas včerajšieho dňa búrky zasiahli najmä západné Slovensko, no dnes by sa mali prehnať väčšinou územia. Najrizikovejšie lejaky sa objavia až v popoludňajších hodinách. Meteorológovia upozorňujú, že dažde môžu zaplaviť cesty či pivnice, v horských kopcovitých oblastiach hrozí riziko prívalových povodní.

18. marca 2023, 9:30 Čas čítania 6:19 Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy

Vo všetkých krajoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia zo SHMÚ.

Český Krumlovpovodnezatopené cesty
Zdroj: Facebook/Město Český Krumlov
Domov
Zdieľať
Diskusia