Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. júna 2023, 20:20
Čas čítania 0:36

Sociálna poisťovňa upozorňuje študentov, ktorí chcú v lete brigádovať. Vieš ušetriť kopu peňazí, ak poslúchneš jej radu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pracujúci študenti majú viacero výhod, ktoré môžu počas práce využiť.

Sociálna poisťovňa študentom objasňuje podmienky, ktoré by mali poznať, ak chcú v lete brigádovať. Ako študent, ktorý pracuje počas leta, nemáš voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, pretože všetky záležitosti za teba rieši zamestnávateľ.

„Mladý brigádnik – študent, ktorý si chce privyrobiť počas letných prázdnin na brigáde, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Vyrieši ich zaňho zamestnávateľ. Ide napríklad o prihlásenie na sociálne poistenie a zaplatenie poistného,“ informuje pre Aktuality.sk Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Odvodová zľava

Počas brigády si môžeš uplatniť odvodovú zľavu, ktorá ti umožní dostať celú zarobenú sumu bez toho, aby sa ti určitá časť odrátala ako odvod Sociálnej poisťovni. Túto dohodu môžeš uplatniť len u jedného zamestnávateľa.

O úľavu musíš požiadať so špeciálnym tlačivom s názvom Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov, ktoré si môžeš stiahnuť na webe Sociálnej poisťovne. Ak na brigáde zarobíš viac ako 200 eur, zvyšnú sumu z výplaty ti zamestnávateľ zdaní. 

tácka, čašník, nikdy by som
Zdroj: Unsplash/Kate Townsend
Domov
Zdieľať
Diskusia