Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. júna 2023, 20:45
Čas čítania 1:10

Obľúbené chorvátske mesto Dubrovník ide bizarne trestať hluk. Výrazne obmedzí turistov s týmto typom batožiny, majú smolu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Turisti si kufre na kolieskach budú po novom musieť nosiť v rukách.

Chorvátsky Dubrovník začal tvrdo trestať pôvodcov hluku, ktorý v noci obťažuje obyvateľov historického centra. Okrem majiteľov reštaurácií na to doplatia turisti. Po kamennej dlažbe v centre nesmú za sebou ťahať kufre na kolieskach. 


„Toto nie je predvolebná kampaň. Naše mesto potrebuje poriadok, a odkedy som primátorom, neustále s niekým vediem vojnu. S predavačmi suvenírov, so stavbármi, s reštauráciami,“ povedal starosta mesta Mato Franković.


Nedávna zmena legislatívy umožnila chorvátskym samosprávam merať hluk a previnilcov trestať. Doteraz to mala na starosti hygienická inšpekcia.

Dubrovník
Zdroj: Wikimedia Commons / Ponor

Zákaz nosenia kufrov do centra

Obyvatelia historického jadra sa sťažovali na hluk, ktorý spôsobujú kufre na kolieskach. Turisti si ich preto musia po novom nosiť v ruke. Po vybudovaní novej verejnej toalety s priestorom na odloženie batožiny bude úplne zakázané chodiť s kuframi do centra.


„Tašky si nechajú na určenom mieste a my im ich za poplatok privezieme na adresu, kde sa budú zdržiavať. Toto je len začiatok, konečným cieľom je logistické centrum na letisku. Odtiaľ sa bude všetka batožina prepravovať priamo na adresy hostí,“ povedal Franković.


Zatiaľ za porušenie zákazu nebudú nikoho pokutovať. „Naším cieľom je vzdelávať,“ povedal starosta. Zakázané je tiež vodenie domácich zvierat bez vôdzky, lezenie na pamiatky či prechádzky v plavkách alebo od pol pása vyzlečený.

Boj s gastropodnikmi

Mesto už pred začiatkom letnej sezóny rozpútalo zápas o dodržiavanie nariadenia o maximálnej hlučnosti s majiteľmi reštaurácií. Doplatil na to bar Cele na hlavnej ulici Stradun. Pre príliš hlasnú hudbu mu magistrát na sedem dní uzavrel vonkajšiu terasu.


„Cele je len prvou obeťou, pretože sa určite nezastavíme. Ak nebudú dodržiavať pravidlá, postavíme sa aj proti ostatným,“ oznámil Franković. Údajne nejde o jeho predvolebnú kampaň, chce len spraviť z Dubrovníka príjemnejšie mesto na život. Doplní to čistenie historickej mestskej kanalizácie a systém „zaparkuj a jazdi“, aby nadmerný záujem turistov obyvateľom nekomplikoval život.

Domov
Zdieľať
Diskusia