Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Martina Havranová
11. júna 2023, 8:19
Čas čítania 0:46

Závislé labute z makového poľa: utrápené zvieratá previezli, niektoré sa však nepodarilo zachrániť a o pár dní ich našli uhynuté

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pár dní po ich vypustení zamestnanci Regionálnej veterinárnej správy v Komárne vytiahli z vody 12 mŕtvych labutí.

Pred časom sme informovali o prípade závislých labutí. Na makovom poli pri obci Iža pri Komárne sa usadilo okolo 250 labutí, ktoré sa živili makom a postupne sa od neho stali závislými. Ako informuje Denník N, na Patinskom kanáli, zhruba 15 kilometrov od spomínaného makového poľa, začiatkom tohto týždňa vypustili na slobodu labute, ktoré ešte boli schopné lietať. Niektoré však aj napriek tomu uhynuli.

Labute na makovom poli.
Labute na makovom poli. Zdroj: TASR/Milan Drozd

Už o pár dní po ich vypustení zamestnanci Regionálnej veterinárnej správy v Komárne vytiahli z vody 12 mŕtvych vtákov. O masovom uhynutí ich informovala polícia. Riaditeľ veterinárov Oskar Slivka si je istý, že ide o labute z makového poľa pri obci Iža. Z tiel uhynutých labutí odobrali vzorky, ktoré by mali vylúčiť vtáčiu chrípku alebo iné infekcie.

Pri nezvyčajnom prípade sa črtá otázka, prečo s prevozom labutí čakali tak dlho, keďže labute sa na poli zdržovali dlhšie a pre otravu makom uhynuli už desiatky jedincov. Riaditeľ správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy Radovan Michalka pre Denník N vysvetlil, že najskôr čakali na to, či labute samy neodletia postaviť si hniezdo, no nestalo sa tak. Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu na Slovensku, ktorý ako sa zdá, nebude mať šťastný koniec.

Domov
Zdieľať
Diskusia