Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. mája 2023, 11:15
Čas čítania 0:40

Labute pri Komárne sa stali závislé od maku, po poli sa len tackajú. Okolo 200 zvierat už farmárovi narobilo poriadnu škodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Majiteľ si s vtákmi nevie poradiť, pretože sú zákonom chránené.

Na makovom poli pri Komárne sa usadilo okolo 200 labutí, ktoré tam prileteli ešte vo februári. Ničia úrodu a z poľa nevedia odletieť, pretože sa od maku postupne stali závislé. Zvieratá požierajú celé kvety od koreňov až po hlavičky a mnohé preto následne na poli hynú, píše RTVS.

„Celá rastlina maku je toxická okrem semena. Tie labute to nerozoznávajú a týmto škodia sebe,“ povedal majiteľ makového polia. Za štyri mesiace labute skonzumovali mak v hodnote asi 10-tisíc eur. „Momentálne je škoda už viac ako päť hektárov,“ dodal majiteľ. 

Majiteľ však nemôže nič urobiť. Vtáky sú zákonom chránené a štát ani poisťovňa mu škody nepreplatia. „Škody spôsobené týmto chráneným živočíchom sa na Slovensku vyskytujú len ojedinele, preto labute nepatria na zoznam živočíchov, za ktoré štát prepláca náhradu,“ povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

„Pestovateľ by si mal požiadať na budúcu sezónu o výnimku na plašenie chráneného živočícha. Tie, ktoré tam má teraz, môže iba ručne plašiť, nedá sa momentálne nič viac robiť,“ povedal Ján Kaľavský zo Štátnej ochrany prírody SR.

labuteLabute na makovom poli.
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia