Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vojtěch Vanda
11. júna 2023, 14:49
Čas čítania 1:22

„Vyšinutý génius“, ktorý polícii unikal 20 rokov. Ted Kaczynski alias Unabomber zomrel v cele

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
„Vyšinutý génius“, ktorý polícii unikal 20 rokov. Ted Kaczynski alias Unabomber zomrel v cele
Zdroj: Bureau of Prisons/Getty Images

Zmenil pohľad Američanov na doručenú poštu tým najhorším možným spôsobom. Svoju frustráciu z technológií manifestoval bombami v listoch, ktorými zabíjal a mrzačil. Ale životná púť Theodora Johna Kaczynského sa v sobotu skončila.

Kaczynského našli v jeho cele vo Federálnom lekárskom centre v meste Butner v Severnej Karolíne bez známok života asi okolo pol jednej ráno tamojšieho času. „Zasahujúci pracovníci okamžite začali všetky opatrenia na záchranu života,“ uviedla podľa BBC hovorkyňa Amerického väzenského úradu. Kaczynského potom previezli do miestnej nemocnice, no neskôr ho vyhlásili za mŕtveho.

Príčinu smrti nebolo možné okamžite určiť. Nešlo však o úplne nečakanú vec. Kaczynského zdravotný stav sa v posledných rokoch horšil, a preto musel byť z väznice vo Florence v Colorade, kde bol väznený od roku 1998, prevezený v decembri 2021 do lekárskeho centra.

„Geniálny terorista“

O živote Teda Kaczynského, ktorému neskôr dala FBI prezývku Unabomber, pretože posielal výbušné zariadenia do univerzít a aeroliniek, sme pred niekoľkými rokmi písali článok. Išlo o amerického matematika a vysokoškolsky vzdelaného muža, ktorý v priebehu takmer 20 rokov rozoslal poštou desiatky výbušnín, ktoré usmrtili troch ľudí a zranili ďalších 23.

11. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:39 Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť

Jeho genialitu potvrdil test inteligencie v piatej triede, keď mu zistili IQ 167. Sám sa ako šestnásťročný dostal na Harvard. Univerzitu dokončil v roku 1962, získal bakalársky titul a v štúdiách pokračoval na Michiganskej univerzite, kde dostal doktorát z matematiky. V roku 1967, v dvadsiatich piatich rokoch, sa stal asistujúcim profesorom matematiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Bol to asociál a navyše obeť šikany, o dva roky univerzitu opustil. Rozhodol sa žiť ako pustovník v Lincolne v Montane v chatrči, ktorú si sám postavil. Žil z pomocných prác v dome bez elektriny a vody, rodina sa na neho však nevykašľala a snažila sa ho podporiť. Po ponížení na nepodarenom rande v rodinnej firme skončil.

Odvtedy sa chcel vrátiť k primitívnemu životu, ktorý mu však, podľa jeho mienky, znemožňoval všadeprítomný technologický pokrok. Sabotážnymi akciami a terorizmom sa snažil zvrhnúť spoločenskú štruktúru. Autoritám sa ho však nedarilo identifikovať a aj napriek množstvu zaslaných listov im unikal celých 15 rokov, počas ktorých do nich nastražil množstvo falošných stôp.

Nakoniec ho prezradil manifest, ktorý rozoslal do najväčších novín v USA. Rodina identifikovala jeho rukopis, ktorý odovzdala vyšetrovateľom FBI. Kaczynského chytili a  dostal doživotný trest vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

Domov
Zdieľať
Diskusia