Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
13. júna 2023 o 14:15
Čas čítania 0:42

Ochranári museli usmrtiť nebezpečného medveďa, ktorý sa túlal neďaleko Prievidze. Nezostávala nám iná možnosť, oznámili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problémový medveď svojou aktivitou vystrašil domácich. Po jeho vyčíňaní našli kusy roztrhaného jahňaťa.

Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý patrí pod Štátnu ochranu prírody, v pondelok 12. júna v nočných hodinách usmrtil problémového jedinca.

Šesťročná samica vážiaca okolo 100 kilogramov sa niekoľko dní pohybovala v blízkosti obce Kľačno v okrese Prievidza a predstavovala riziko pre miestnych obyvateľov, informuje manažérka pre komunikáciu Kristína Bocková.

„Umiestnenie problémového medveďa do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné, keďže išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí,“ vysvetlili ochranári.

Za domami roztrhala jahňa

Aj napriek tomu, že nedošlo k priamemu stretu medzi človekom a medveďom, problémový jedinec naháňal obyvateľom obce strach. Naposledy sa medveď dostal až do bezprostrednej blízkosti rodinných domov a v hospodárskej budove zabil jahňa, ktoré ráno našli roztrhané na kusy. 

„Medvedica bola odstránená z populácie v súčinnosti s políciou Slovenskej republiky, obvodného oddelenia PZ Nitrianske Pravno, v lokalite Piner v extraviláne obce Kľačno. Okolie obce Kľačno je pre zvýšený výskyt medveďa hnedého intenzívne monitorované a Zásahový tím ŠOP SR robí všetky potrebné opatrenia s cieľom zabezpečiť bezpečnosť miestnych obyvateľov,“ uzavrela Bocková.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Vincent M.A. Janssen/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia