Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
14. júna 2023, 21:10
Čas čítania 1:10

Skupina The Beatles tento rok vydá svoju poslednú pieseň. Vznikla pred viac ako 40 rokmi, teraz ju dokončili

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Demo nahrávku urobil ešte John Lennon v roku 1978.

Posledná nahrávka skupiny The Beatles vyjde ešte tento rok a pôjde o pieseň dotvorenú pomocou umelej inteligencie. Uviedol to exbeatle Paul McCartney v rozhovore, ktorý v utorok odvysielala stanica BBC Radio 4. 

„Bola to demo nahrávka od Johna, na ktorej sme pracovali, a práve sme to dokončili,“ povedal McCartney. Záznam pôvodne obsahoval iba spev s klavírnym sprievodom.

Hoci McCartney názov piesne neuviedol, podľa BBC Radio 4 ide o Lennonovu kompozíciu z roku 1978 s názvom Now and Then. Spolu s ďalšími sa nachádzala na MC kazete, ktorú McCartneymu v roku 1994 darovala Lennonova vdova Yoko Ono.

Piesne Free as a Bird a Real Love boli zvukovo vyčistené a skompletizované zvyšnými členmi skupiny a hudobným producentom Jeffom Lynnom. Vydané boli v rokoch 1995 a 1996 ako single v rámci projektu Anthology 1-3.

Pieseň chceli dokončiť už dávno

O to isté sa pokúsili aj v prípade skladby Now and Then, ale nepodarilo sa im to pre šum v pozadí demo nahrávky. McCartney už dávnejšie hovoril o tom, že chce túto pieseň dokončiť, a AI mu na to teraz dala novú šancu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Spolupracujúc s Petrom Jacksonom, režisérom dokumentárneho seriálu The Beatles: Get Back, sa za použitia AI podarilo oddeliť Lennonov hlas od zvuku klavíra. „Nahrávka sa dá potom zmixovať, ako sa to robí bežne. Takže vám to dáva určitú voľnosť,“ vysvetlil sir Paul.

Podľa jeho slov je používanie tejto technológie v hudbe „trocha desivé, ale i vzrušujúce, pretože je to budúcnosť. Musíme však iba porozumieť tomu, kam to povedie“. 

The Beatles sa rozišli v roku 1970 a každý z nich pokračoval v sólovej kariére. Slávna skupina sa už nikdy nedala opäť dohromady. Lennona zastrelili v New Yorku v roku 1980 vo veku 40 rokov, Harrison zomrel na rakovinu pľúc v roku 2001 vo veku 58 rokov.


 

Kapela The Beatles.
Kapela The Beatles. Zdroj: Getty Images/Fox Photos
Domov
Zdieľať
Diskusia