Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
16. júna 2023, 11:35
Čas čítania 0:55

MAPY: Takto roky vysychá Slovensko v reálnom čase. V ohrození sme všetci, varujú odborníci (+ video)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sucho predstavuje najväčší problém pre poľnohospodárov.

Žiadna časť Slovenska nie je bez rizika sucha. V uplynulých rokoch sa tieto javy vyskytujú aj v oblasti Oravy, Kysúc či severného Spiša.

Pre poľnohospodárov sú problematické každoročne sa opakujúce obdobia s nízkou relatívnou vlhkosťou pôdy. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval pri príležitosti Svetového dňa boja proti suchu a dezertifikácii, ktorý pripadá na 17. júna.

„Aj keď by sa mohlo zdať, že Slovensko nie je výrazne ohrozené výskytom sucha a jeho dosahov, skúsenosti z praxe ukazujú opak. Od roku 2015, keď sme začali s monitoringom meteorologického a pôdneho sucha, sa v každom z rokov vyskytlo výnimočné až extrémne sucho na určité časové obdobie aspoň v niektorom regióne Slovenska,“ vysvetlili meteorológovia. Dodali, že pri relatívnom nasýtení pôdy pod 50 percent sa začína kumulovať stres pre vegetáciu.

Pri znehodnotení pôdy a nedostatku vody sú ženy najviac postihnuté

Témou tohtoročného svetového dňa je podľa OSN Dohovoru boja proti dezertifikácii rodová rovnosť pri práve vlastniť pôdu a rozhodovať o nej. Mottom tejto témy je „Jej pôda. Jej práva“. Poukazujú na to, že vo všetkých častiach sveta čelia ženy prekážkam pri zabezpečovaní vlastníckych práv. Keď dôjde k znehodnoteniu pôdy a nedostatku vody, ženy sú často najviac postihnuté.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Investovanie do rovnakého prístupu žien k pôde a súvisiacemu majetku je priamou investíciou do ich budúcnosti a budúcnosti ľudstva. Je čas, aby ženy a dievčatá stáli v popredí celosvetovej obnovy pôdy a úsilia o odolnosť voči suchu,“ skonštatoval SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia