Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
19. júna 2023, 8:41
Čas čítania 0:49

PREHĽAD: Lovecký zámoček či honosný kaštieľ? Pozri si, čo všetko vlastní štát a jeho úrady (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V databáze Centrálnej evidencie majetku si Slováci môžu vyhľadať, aké nehnuteľnosti vlastní štát a kde sa nachádzajú.

Centrálna evidencia majetku štátu slúži ako nástroj na vyhľadanie nehnuteľností, ktoré vlastní štát a jeho úrady. Pomocou jej elektronickej databázy si ktokoľvek môže pozrieť, čo všetko majú k dispozícii jednotlivé ministerstvá, súdy, ale aj Úrad vlády SR a Kancelária prezidenta SR. Pripravili sme si pre teba krátky prehľad tých najzaujímavejších lokalít zverejnených na portáli majetokstatu.sk.

Webový portál síce neudáva v informáciách aktuálne hodnoty konkrétnych nehnuteľností, môžeš sa v ňom však dočítať, kde sa daná stavba či pozemok nachádzajú a akú majú rozlohu. Portál je tiež prepojený s katastrálnou mapou. Zároveň si v evidencii môžeš vyhľadať, pod ktorý rezort daný majetok patrí.

Lovecký zámoček či honosný kaštieľ

Napríklad taký prezident má k dispozícii okrem známeho Grasalkovičovho paláca v bratislavskom Starom Meste aj lovecký zámoček vo Vysokých Tatrách. Sídlo v Tatranskej Javorine s rozlohou až 704 m² je dokonca dostupné aj pre verejnosť, ktorá ho môže bezplatne navštíviť každý štvrtok s výnimkou štátnych sviatkoch a dní pracovného pokoja.

Interiér loveckého zámočku v Tatranskej Javorine.
Interiér loveckého zámočku v Tatranskej Javorine. Zdroj: TASR/František Iván

Vláda môže okrem iného využívať obrovský novogotický kaštieľ v Rusovciach, ktorý má rozlohu až 3 738 m². Historická budova je však vo veľmi zlom stave a vyžaduje si rekonštrukciu, ktorá je nateraz v nedohľadne.

Ak by si si chcel pozrieť kompletnú databázu s nehnuteľnosťami štátu, môžeš to urobiť na tomto odkaze.

Mapa s matekom štátu. Fialové značky poukazujú na lokality, v ktorých sa nachádzajú budovy vo vlastníctve štátnych rezortov.
Mapa s matekom štátu. Fialové značky poukazujú na lokality, v ktorých sa nachádzajú budovy vo vlastníctve štátnych rezortov. Zdroj: majetokstatu.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia